KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor: béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja

Ismát a vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorának. A miniszterelnök beszámolt a gazdasági helyzetről, a héten kezdődött magyar uniós elnökségről, az új, hazafias pártokból álló európai parlamenti képviselőcsoport alakulásáról, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben folytatott tárgyalásáról, a béke előmozdítására tett kezdeményezésekről.

A béke magától nem jön el, béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja – jelentette ki a miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, „eszembe se jut”.

A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta:

Európának a béke és az emberiesség, az emberséges gondolkodás, emberséges külpolitika iránytűjét kellene a kezében tartania és valószínűleg többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljanak el.

Európának többet kellene tennie a békéért

Orbán Viktor kifejtette: mindenfajta felmérést lehet olvasni, miután Európa úgy döntött, hogy „bevonódik” Ukrajna oldalán a háborúba. A háborúról való beszéd és felmérés is a háború részei, tehát manipuláltak vagy legalábbis nehezen tud hinni nekik – mutatott rá.
A miniszterelnök felidézte berlini, római és párizsi látogatását, amelyek a magyar uniós elnökség előkészítését célozták, majd a kijevi útját, amelyeken nemcsak politikusokkal, döntéshozókkal beszélt, hanem átlagemberekkel is.

Kifejtette, hogy két dolgot lát:

egyrészt van egy morális nyomás, az emberek úgy érzik, Európa a békéről szólt eddig. Ezért Európának, ha a szomszédságában kitör egy háború, aminek meg sem kellett volna történnie, akkor többet kellene tennie, hogy a háborús feszültség enyhüljön. A másik, amit tapasztalt, hogy az emberek aggódnak a háború Európai gazdaságra gyakorolt hatása miatt

– közölte a kormányfő.

A francia választás Európa egész sorsát befolyásolja

A franciaországi parlamenti választás nemcsak a frakciók számát vagy létszámát befolyásolja az Európai Parlamentben, hanem egész Európa jövőjét.

Ez is érdekelheti:  Hollandia még mindig "keresi az igazságot" a lelőtt maláj utasszállító ügyében

A kormányfő kifejtette: nem volt még példa arra, hogy Franciaországban nem európai, hanem hazai választáson a jobboldal – amelyet az elmúlt évtizedekben kordonnal elkülönítettek az összes többi francia párttól, amelyet szalonképtelenné tettek, kitagadtak az együttműködésre érdemes pártok világából – át tudja törni ezt a kordont és megnyerjen egy francia parlamenti választást.

„Ráadásul, ha jól látom, nem is kicsit, hanem nagyon, ha az első fordulót jól értelmezzük”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Értékelése szerint egy olyan jelentőségű esemény történik Franciaországban, egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre. Nemcsak Brüsszelre, hanem a magyar-francia kapcsolatokra is – fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Patrióták Európáért frakcióról elmondta:

hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek mindazok a pártok, amelyek a csatlakozásukat már eldöntötték, csak még nem jelentették be. Akkor lesz egy listánk, és akkor láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem – utalt korábbi kijelentésére, miszerint a harmadik, majd a második legnagyobb erő akarnak lenni az Európai Parlamentben.

Tűrhetetlen, ami a légiközlekedésben zajlik

Amit most a légiközlekedésben látunk, az a tűrhetetlen kategória, azon nem lehet nem felháborodni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légiközlekedést vagy sem, hanem arról, hogy az emberség minimuma is hiányzik.

Hangsúlyozta, hogy a repülőtér legtöbb utasa egész évben dolgozott, a félretett pénzéből el akar menni nyaralni, a legtöbben ezt komoly erőfeszítéssel hozzák össze, a legtöbb magyar család számára az év egyik fontos eseménye.

Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik hanem, hanem arról, hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, a légiközlekedésben, amikor nem mondják meg, mi a helyzet, amikor óriási késések vannak

– tette hozzá.

Ami a repülőtéren történik, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: bízik benne, hogy amikor megtörténik a reptér tényleges  fizikai átvétele, a helyzet javulni fog. Nemcsak a repülőtér üzemeltetőinek kell javulnia, mert gond van légiközlekedés irányítóival és a földi kiszolgálással is – mondta Orbán Viktor.

Ez is érdekelheti:  A titkosszolgálat is részese lehetett a Trump elleni merénylet-kísérletnek

Leszögezte, hogy sokkal több megértést és emberséget várnak azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy a turistákkal találkoznak. Nyomatékosította, hogy vannak elvárások, amiket a kormány támaszt és a minisztereket felszólította, hogy ezeknek szerezzenek érvényt.

A kínai autógyártók uniós büntetővámja miatt kereskedelmi háború réme fenyeget

Rossznak és átgondolatlannak tartja a miniszterelnök a legnagyobb kínai autógyártókra kivetni tervezett uniós büntetővámot, arra figyelmeztetett, hogy a lépés a kereskedelmi háború irányába tolja a gazdasági életet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a legnagyobb cél és a legerősebb remény ezért az, hogy a büntetővám ideiglenes lesz, négy hónapra szól majd, és utána talán el tudják felejteni.
Mint mondta, az Európai Bizottság az európai autógyártók érdekeivel indokolja a büntetővám bevezetését, ugyanakkor a nagy európai vállalatok vezetői – akikkel Orbán Viktor tárgyalt az uniós elnökségre való felkészülés során – „kézzel-lábbal tiltakoznak” és „nem akarják, hogy akaratuk ellenére átkísérjék az utca egyik oldaláról őket a másik oldalára”.

Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tudják eltolni a gazdasági életet, „kereskedelmi háború réme fenyeget”

– figyelmeztetett a kormányfő, aki szerint bürokraták döntését keleti válaszlépés követheti.

Hangsúlyozta:

Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen kereskedelmi háború, mert „mi abból élünk”, hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni, ha viszont kereskedelmi háború lesz, akkor a Magyarországon megtermelt árukat nem tudjuk eladni, és ez a végén a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja.

 

 

Kiemelt kép: archív / Orbán Viktor miniszterelnök és Törőcsik Zsolt műsorvezető, a Kossuth Rádió, „Jó reggelt Magyarország” C. műsorában 2024. április 19-én

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük