KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán közvetítőként ajánlkozik Kijev és Moszkva között?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel Kijevbe érkezett, hogy Zelenszkij ukrán elnöknek felajánlja jószolgálatait a háború befejezése, és az oroszokkal történő kiegyezés érdekében – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Orbán Zelenszkij értésére kívánja adni, hogy szuverén politikai akarat kérdése a békekötés Oroszországgal, és Kijevnek számolnia kell az Európában és az Egyesült Államokban megerősödő háborúellenes hangulattal.

A magyar kormányfő június 23-án a Funke média csoportnak úgy nyilatkozott, hogy „Oroszországnak az európai biztonsági rendszer részesévé kell válnia”. Orbán ezzel túllépett az azonnal tűzszünet és béketárgyalás követelésén, és nemzetközi dimenziókba ágyazta az ukrajnai konfliktus megoldását.

Orbán hangsúlyozni kívánja Zelenszkijnek: nem orosz-barátságból, és nem ukrán-ellenességből, hanem a tényekből kiindulva keresi a békés kibontakozást, és „tiszteletteljes figyelmeztetésként szánja a realitás iránt”.

A kárpátaljai magyarság jogállása is szóba kerül. Orbán szeretné elérni, hogy a kárpátaljai magyarság autonómiát kapjon, és ez kiterjedjen a besorozás alóli mentességére.

A magyar miniszterelnök kijevi látogatásának fő célját megfigyelők abban látják, hogy biztosítsa Magyarország viszonylagos semlegességét a konfliktusban, és meggyőzze az ukrán felet a háború befejezésének szükségességéről, ehhez pedig az orosz békekötési feltételek legalább is részbeni elfogadásáról.

Nem tartják valószínűnek, hogy Zelenszkijnél nyitott fülekre találna az orbáni érvelés olyan körülmények között, amikor a kijevi vezetés e hónapban F-16 vadászgépeket kap, és a nyugati szövetségesek további anyagi és katonai támogatást helyeztek kilátásba Ukrajnának – írta tudósítónk.

 

Kijev, 2024. július 2. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük