KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nőkre is kiterjeszti a sorkatonai szolgálatot Dánia

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dánia lehet a legújabb skandináv ország, amely a katonai szolgálatra kötelezi a nőket, és az orosz-ukrán konfliktus miatt kibővíti sorozási programját, ezzel megerősítve védelmi képességét.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán Koppenhágában mutatta be a javaslatot, újságíróknak úgy nyilatkozva, hogy a nőkre vonatkozó katonai szolgálat kiterjesztése segíteni fogja a “nemek közötti teljes egyenlőség” elérését. Hozzátette: “Nem azért fegyverkezünk, mert háborút akarunk. Azért fegyverkezünk, mert el akarjuk azt kerülni”.

Dánia hadseregének jelenleg mintegy 13 700 katonája van, ebből 9000 hivatásos katona és 4700 kiképzésben lévő sorkatona. Frederiksen kormányának célja, hogy a sorkatonák számát 5000-re növelje, és mind a férfiak, mind a nők számára kötelezővé tegye a szolgálatot.

A dán törvények szerint jelenleg minden munkaképes férfit be kell hívni körülbelül négy hónapos katonai szolgálatra. Nem minden férfit kényszerítenek szolgálatra, mivel az önkéntesek csökkentik a kötelező sorkatonai szolgálat szükségességét. A női önkéntesek jelenleg Dánia 4700 fős rövid távú haderejének mintegy 25%-át teszik ki.

A tervek szerint 2025-ben új sorkötelezettségi törvényt fogadnak el, és 2026-ban vezetik be a rendszert. Az új csapatok öt hónapot töltenek majd kiképzésen, majd hat hónapos műveleti szolgálat következik.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: dán katonanő egy hadgyakorlaton 2023-ban / Fotó: © Sergei Gapon/Anadolu / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Háborús hangulat van Brüsszelben - a Kossuth Rádió vendége volt ma reggel Orbán Viktor

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük