KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Súlyos támadás érte Oroszországot ukrán részről Tetkinónál – ja, mégsem…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az úgynevezett orosz Szabadságlégióhoz csatlakozott ukrán fegyveresek által készített videóról – amely állítólag azt mutatja, hogy szerdán átvették az ellenőrzést az orosz határ menti Tetkino falu felett – gyorsan kiderült, hogy ukrán területen rögzítették.

A Légió közösségi média fiókjaira feltöltött rövid klipben a fegyveres csoport egy ház mellett térdel, amely állításuk szerint az oroszországi Kurszki területen lévő Tetkino településen áll, amely közvetlenül a két ország közötti határon fekszik. A harcosok elmagyarázták, hogy a falu nevét viselő útjelző tábla távolabb van az utca mentén, de azt állították, hogy túl veszélyes előre merészkedni, hogy megmutassák, mivel a térségben még mindig harcok dúlnak.

Az állítás azonban azonnal megbukott, amikor az online nézők – oroszok és ukránok egyaránt – rámutattak, hogy a videón látható jellegzetes, kék tégla díszítésű és ennek megfelelő dekorációval ellátott ház valójában a közeli ukrán Ricsevka faluban található, mintegy 300 méterre Tetkinótól. Ugyanezt a házat többször lefényképezték a közelben humanitárius segélyt osztó orosz csapatokkal, amikor a konfliktus elején a terület rövid ideig Moszkva ellenőrzése alatt állt.

A sikertelen propagandavideó a nyilvánvaló kárelhárítási erőfeszítések részeként készült, hogy az ukrán erők által az elmúlt napokban az orosz határ menti régiók ellen indított támadásokat sikeresnek állítsák be. Bár Tetkino falut többször is tüzérségi csapások érték, és egy helyi bolt valamint más épületek is kárt szenvedtek, a támadásokat az orosz határőrség és katonai egységek visszaverték – közölte Roman Sztarovojt, a Kurszki terület kormányzója.

Az orosz Szabadságlégió egy ukrán félkatonai egység, amelyet a konfliktus elején állítottak fel, és az ország katonai hírszerző ügynökségéhez, a GUR-hoz csatoltak. Az egység magát orosz disszidensekből álló kollaboráns erőként állítja be. A Légió az úgynevezett Orosz Önkéntes Hadtesttel (RDK) – amelyben sok nyílt neonáci is van – valamint a Szibériai Zászlóaljjal együtt egy kisebb – állítólag szibériai őslakosokból álló egységgel – többször is megpróbált beszivárogni az orosz határ menti régiókba, különösen Belgorodba és Kurszkba. Mind a Légió és az RDK is tavaly Oroszországban terrorista szervezetnek minősül.

Ez is érdekelheti:  Lezuhant egy katonai helikopter, több magas rangú tiszt meghalt

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Ukrán fegyveresek az ukrajnai Rzsevkában. © Közösségi média

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük