KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország több mint 50 országban cseréli le nagyköveteit

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter úgy döntött, hogy visszahívja az ország több mint 50 nagykövetét, és visszavonja az előző varsói kormány által javasolt mintegy tucatnyi jelöltet is – derül ki egy szerdán kiadott közleményből.

A visszahívási eljárásokat azt követően indították el, hogy Donald Tusk miniszterelnök jóváhagyta azokat. A változtatások segítenek abban, hogy a lengyel külpolitika előtt álló kihívásokat „jobb, szakszerűbb módon” lehessen kezelni – írta a külügyminisztérium, reményét fejezve ki, hogy „az ország kulcsfontosságú hatóságai együtt fognak dolgozni ebben a kérdésben”.

Andrzej Duda elnök azonban úgy nyilatkozott, hogy elnöki jóváhagyás nélkül nem lehet nagykövetet sem leváltani, sem kinevezni.

Tusknak és Dudának éles nézeteltérései vannak olyan belpolitikai kérdésekben, mint az igazságügyi reformok, a közmédia kormány általi kisajátítása és a nagyszabású beruházási projektek jövője.

Egy nappal korábban Tusk az országos televízióban bejelentette, hogy ő és Sikorski „a nagykövetségek tömeges átalakítását” fogja kérni az elnöktől.

„Ha nincs más lehetőség, visszahívjuk a nagyköveteket az országba, és amíg az elnök álláspontja nem változik, vagy amíg az elnök személye nem változik, a jelenleg ügyvivőként tevékenykedő diplomaták nagykövetként fognak szolgálni”

– erősködött Tusk.

„Akárhogy is, javítanunk kell a helyzeten, és a lengyel államhoz lojális csapatot kell építenünk”.

Azt állította, hogy a lépés „nem megtorlás”, és hogy sok nagykövet „természetesen megérdemli, hogy folytassa munkáját”.

Duda az év elején összeütközésbe került az újonnan megválasztott EU-párti miniszterelnökkel és kormányával, amikor az elnök megígérte, hogy nem fogadja el Tusk új kabinetjének egyetlen törvényjavaslatát sem. Az egyik fő vitapont Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és helyettesének letartóztatása volt, miután a Tusk-kormány kezdeményezésére újraindult ellenük egy jogi eljárás. A párost korábban már bíróság elé állították hatalommal való visszaélés miatt, de 2015-ben kegyelmet kaptak, amelyet – a Tusk-kabinet szerint – az elnöknek nem állt jogában megadni.

Ez is érdekelheti:  Csúnyán lebukott a Politico a NatCon ügyében

Tuskot tavaly év végén iktatták be, miután az előző miniszterelnök, Mateusz Morawiecki nem kapott bizalmat a parlamentben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter / Fotó: PAP/EPA/ANNA SZILAGYI

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük