KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

New York: A Brooklyn hídon átvonulva tüntettek tízezrek az izraeli bombázások ellen (videóval)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több ezer palesztinbarát tüntető özönlött New York legnagyobb kerületébe, Brooklynba október 28-án, hogy elítéljék Izraelnek a Gázai övezettel szembeni bombázását és az amerikai vezetőknek a zsidó államnak nyújtott „feltétel nélküli támogatását”.

Október 28-án, szombaton egyes csoportok arra szólítottak fel, hogy „árasszák el Brooklynt” egy olyan embertömeggel, amely „egyértelműen felszólít minden palesztin felszabadítására”, akik „75 éve megszállás alatt élnek” – dörögte Abdullah Akl, egy 21 éves tüntető.

A tüntetést szervező aktivista, az amerikai politikusok felelősségét emelte ki”, akiknek kormánya rendületlenül támogatja az izraeli szövetségest, valamint bírálta „New York polgármesterét, Eric Adamset és New York állam kormányzóját, Kathy Hochult, akik mindketten feltétel nélküli támogatást ígértek” a zsidó államnak.

Eric Adams, aki egy közel kilencmillió lakosú várost kormányoz, köztük a világ Izrael után legnagyobb zsidó közösségét, többször is megerősítette Izrael-párti gyűléseken, hogy Izrael „harca” egyben New York harca is, és „feltétel nélküli támogatást” ígért Izraelnek.

Nerdeen Kiswani aktivista szerint azonban a helyi tanácsosok „nem képviselik New York Cityt”, a multikulturális és vallási sokszínűséget. „Azért vagyunk itt, hogy támogassuk palesztin testvéreinket. Egy nemzet vagyunk, testvérek, egy muszlim ország” – hirdette a 23 éves New York-i Yones Sahail. A tömeg a Brooklyn Múzeumtól indult, és a híres Brooklyn hídhoz vonult, amely a kerületet Manhattannel köti össze. A hidat egyébként a rendőrségnek le kellett zárnia a forgalom elől a tömeg miatt. A rendőrség nem közölt számadatokat a tüntetők számáról, de a New York-i média és az AFPTV „több ezerre” becsülte a tömeget, amely „Szabad Palesztinát” és „Minden szükséges eszközzel” feliratú táblákat tartott a magasba. A felvonulást a zsidó állam és Palesztina támogatói közötti összetűzések kísérték.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

„Meggyilkolták a családomat” – kiabálta egy izraeliként bemutatkozó férfi a tüntetőknek a Brooklyn hídon: „Egész Gázát elpusztítják, bárcsak a földdel tennék egyenlővé!” – kiabált a tüntetőknek a Brooklyn hídon.

A New York-i megapoliszban, ahol mintegy másfél- kétmillió zsidó és több százezer muszlim él, az elmúlt három hétben a palesztinok vagy Izrael támogatására szervezett tüntetések, gyűlések és virrasztások sokaságát szervezték. Baloldali amerikai zsidó aktivisták is fellázadtak Izrael Hamász elleni gázai háborúja ellen, és október 27-én este több száz embert tartóztattak le egy hatalmas palesztinbarát ülősztrájk során a manhattani Grand Central pályaudvaron.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Gáza izraeli bombázása ellen tüntetők vonulnak keresztül a Brooklyn hídon 2023. október 28-án / Fotó: AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük