KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németországban egyre nagyobb a káosz, nem csoda, hogy Scholzból is elegük van a németeknek

Nehéz idők járnak Olaf Scholz kancellárra és kormányára: a német gazdaság a padlón, hatalmas lyuk tátong a költségvetésben, emellett állandó a civakodás a balliberális koalícióban. Ráadásul az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Friedrich Merz a 2021-es választások óta először megelőzte a szociáldemokrata Scholzot a népszerűségi listán – méghozzá jelentős fölénnyel – egy friss közvélemény-kutatás alapján.

Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, akkor 28 százalékuk szavazna a CDU elnökére, Friedrich Merzre, és csak 21 százalékuk választaná Olaf Scholzot, a jelenlegi kancellárt – derült ki Németország legolvasottabb napilapja, a Bild megbízásából az INSA által elvégzett közvélemény-kutatásból.

Ez a legnagyobb különbség, amit az INSA közvélemény-kutató a 2021-es választások óta mért

jegyzi meg a lap.

A férfi választók körében Merz a voksok 29 százalékát, Scholz a 24 százalékát kapná, ha most lehetne közvetlenül kancellárt választani. A nők körében ez az arány 28–18 százalék Merz és a CDU javára.

Kelet-Németországban, ahol hagyományosan a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) a legerősebb párt, még nagyobb a konzervatívok támogatottsága: a választók 31 százaléka szavazna Merzre, és csupán 15 százalékuk Scholzra.

A pártpreferenciák szerinti felmérésből az derül  ki, hogy a jobbközép CDU/CSU összefogás a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most lenne a Bundestag-választás. A második helyen az AfD végezne 21 százalékkal, megelőzve a Scholz vetette szociáldemokratákat (14 százalék), a zöldeket (13 százalék) és a decemberben alakult baloldali BSW-t (7 százalék).

A Szabaddemokrata Párt (SPD), amely például Christian Lindner pénzügyminisztert delegálja a kormányba, 4 százalékon áll a felmérés szerint, vagyis a párt be se jutna a szövetségi parlamentbe.

Mindennek oka a Bild szerint elsősorban a kancellár, másodsorban a hárompárti (szociáldemokrata, szabaddemokrata, zöld) kormánykoalíció, az úgynevezett „jelzőlámpa-koalíció” népszerűtlensége.

Scholz személyével, illetve munkájával a választók 70 százaléka elégedetlen, a piros-sárga-zöld összefogással pedig nem kevesebb, mint 76 százalék nincs megelégedve.

Ezzel szemben csupán 22 százalék azoknak az aránya, akik kifejezetten elégedettek a kancellár munkájával, a kormánykoalíció támogatóinak aránya pedig 17 százalékos.

Ez is érdekelheti:  Amikor egy nyugati bűnszövetkezet fogott össze, hogy eltegyék láb alól Putyint

Ráadásul a németek nem hisznek abban, hogy a dolgok a közeljövőben jobbra fordulnának. Az INSA felmérése szerint

a megkérdezettek 55 százaléka arra számít, hogy a német gazdaság idén recesszióba fordul,

és csak 14 százalékuk bízik a fellendülésben.

A CDU-t irányító Merz és a másik nagy konzervatív tömörülés, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Markus Söder augusztusban méri össze erejét, hogy eldöntsék, melyikük képviseli majd kancellárjelöltként a jobboldalt a 2025-ös választásokon.

hirado.hu

Kiemelt képen: Olaf Scholz / Fotó: rp-online.de / Marco Urban

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük