KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pattanásig feszült a helyzet Texasban a szövetségiek és a nemzeti gárda között

A texasi államügyész pénteken határozottan elutasította a Biden-adminisztráció arra vonatkozó kérését, hogy a szövetségi bevándorlási hatóságok teljes hozzáférést kapjanak a déli határ mentén található Shelby Parkhoz. A területen korábban a Mexikóból érkező migránsokat vették nyilvántartásba, ám a texasi Nemzeti Gárda a kormányzó döntésére a közelmúltban kitette onnan őket, és szögesdróttal, kerítéssel, valamint katonákkal zárta le a területet.

Hetek óta vitatkozik a Shelby parkról a szövetségi kormány és Texas állam vezetése. Az Eagle Pass nevű, határ menti városban található közterület a közelmúltig olyan volt, mint egy fogadóközpont, ahol a szövetségiek a Mexikó felől érkező migránsokat regisztrálták. Greg Abbott kormányzónak azonban január elején elfogyott a türelme, és utasította a Nemzeti Gárda katonáit, hogy vegyék át a Shelby Park ellenőrzését. Azóta sem a belbiztonsági minisztérium alá tartozó határőrség ügynökei, sem a migránsok nem léphetnek be oda.

A tárca péntekig adott határidőt Ken Paxton texasi államügyésznek arra, hogy intézkedjen a szövetségi kormány szerint illegális zárlat feloldása érdekében, Paxton azonban elutasította a követelést, mondván: az állami vezetés nem járul hozzá, hogy Washington „engedély nélküli és törvénytelen belépési ponttá” alakítsa azt a területet.

Hozzátette: minden eszközzel támogatja „Texas erőfeszítéseit, hogy megvédje déli határát minden olyan erőfeszítéssel szemben, amelyet a Biden-adminisztráció megkísérel bevetni az állam alkotmányos önvédelmi jogának aláásására”.

Greg Abbott kormányzó és más texasi tisztségviselők azt állítják, hogy az intézkedéseik az illegális migránsok elrettentését szolgálják. A Biden-adminisztráció szerint azonban Texasnak nincs joga megakadályozni a határőrség ügynökeit abban, hogy ellenőrizzék a Rio Grandét, regisztrálják a migránsokat, és segítsenek azoknak, akik veszélyben lehetnek.

Tény: a bevándorlás ellenőrzése a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik. A texasi állami tisztségviselőknek nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy menekültügyi eljárásokat folytassanak le, és azok végén döntést hozzanak a migránsok sorsáról. Habár Abbott egy hónappal ezelőtt kihirdetett egy jogszabályt, amely szerint a határsértőket visszafordíthatják az állami hatóságok tagjai. Ez azonban még nem lépett hatályba, a szövetségi Igazságügyi Minisztérium ugyanis megtámadta.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: súlyos ellentmondások övezik az ukrajnai háború kérdését a NATO részéről

Az ügy közben már a Legfelsőbb Bíróságra is eljutott. A testülethez a Biden-adminisztráció fordult, és ott a héten engedélyezték a szövetségieknek, hogy felszámolják a szögesdrótakadályt. A sajtójelentések szerint ez azonban eddig nem történt meg, a Shelby Parkban továbbra is a texasi Nemzeti Gárda ellenőrzése van.

Az állam kvázi hadserege kedden egy közleményt is kiadott, amelyben leszögezték, hogy „megvédik az államuk szuverenitását”. „A Texasi Katonaság továbbra is tartja a frontvonalat a Shelby Parkban, hogy elrettentse és megakadályozza a Texas államba való, jogellenes belépést. Továbbra is határozottan fellépünk a határaink biztosítása, a jogállamiság megőrzése és államunk szuverenitásának védelme érdekében” – olvasható a hivatalos közleményében.

A történtek miatt több demokrata politikus a texasi Nemzeti Gárda „szövetségiesítésére” szólította fel a Biden-adminisztrációt. Ez gyakorlatilag a fegyveres erő államosítását, az irányítási jogkörök központi kormányzat általi átvételét jelentené. Hasonlóra emberemlékezet óta nem volt példa, és kérdés, engedelmeskednének-e a katonák a szövetségieknek, ha azok a szűkebb értelemben vett hazájukkal szembeni fellépésre utasítanák őket.

Figyelemreméltó, hogy mindezekre válaszul a republikánusok már polgárháborús helyzetről beszélnek. „A szövetségiek polgárháborút akarnak, de Texasnak állnia kell a sarat” – mondta például Clay Higgins louisianai republikánus képviselő.

Chip Roy republikánus kongresszusi képviselő is arra bátorította „hazája”, Texas állam tisztségviselőit, hogy hagyják teljesen figyelmen kívül a Legfelsőbb Bíróság döntését. Abbott bevándorlásellenes intézkedései mellett egyébként kormányzók, köztük a floridai Ron DeSantis is kiállt. Sőt, ő azt is felajánlotta, hogy a floridai gárdisták egy részét átvezényli az „ostromlott” államba, ha szükség lenne rájuk.

Nagy Áron – Magyar Hírlap

Kiemelt képen: A texasi Nemzeti Gárda katonái őrzik a Shelby Parkot, amelyet a szövetségiektől és a migránsoktól is meg akarnak védeni / Fotó: Anadolu via AFP/Anadolu/Lokman Vural Elibol

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük