KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gideon Levy: Nem létezik „magyarázat” a gázai öldöklés és pusztítás mértékére

A fordító előszava:

Gideon Levy izraeli zsidó újságíró. A Haaretz ez egyik legnépszerűbb izraeli lap. Ha az egyik legnépszerűbb izraeli lapban egy izraeli zsidó újságíró tollából megjelent az alábbi cikk, talán az itthoni véleményformálóknak is el kellene gondolkodniuk azon, hogy milyen is az az önvédelem, amelyhez Izraelnek joga van. December 28-a óta pedig csak romlott a helyzet.

***

Nincs mód Izrael viselkedésének a kimagyarázására a Gázai Övezetben. Pusztítás, gyilkolás, éhezés és ostrom olyan szörnyű méretekben, amit már egy olyan hatékony propaganda gépezet, mint az izraeli közösségi diplomácia (hasbara) sem tud kimagyarázni vagy igazolni.

Az elvetemültséget már semmiféle propaganda sem képes elrejteni. Még az áldozatiság, a jiddisség, a kiválasztottság és a holokauszt diadalmas együttese sem képes már elhomályosítani a képet. Az irtózatos október 7-kei képeket1 senki sem felejtette el, de azok sem igazolhatják a gázai látványt. (spectacles in Gaza ) Annak a propagandistának, aki meg tudja magyarázni 162 csecsemő megölését egy nap alatt – a számot a társadalmi sajtó tette közzé a héten – még meg kell születnie. Nem is említve 10 000 gyermek (children ) megölését két hónap alatt.

Izrael már állítja fel az időszerűsített „Yad Vashem”-jét. Zsidó nevezetességek százai áramlanak légi kompon a leégett déli kibucokhoz. Natan Sharansky is volt ezen a héten Kfar Azzában, hogy lássa és bemutassa azoknak az antiszemitáknak, hogy mit tettek velünk.

Izrael bemondta, hogy 150 000 gázainak délre kell menekülni.

Ezután a délt megbombázták.

Látták az izraeliek a gázai felvételeket?

Gázai történelmi helyszíneket bombáznak: „Izrael minden szépséget elpusztít.”

(Israel said 150,000 Gazans must flee south. Then the south was hit by bombs

Have Israelis seen the footage from Gaza?

Bombing historical sites in Gaza: ‘Israel is destroying everything beautiful’

Egyetlen hivatalos Izraelbe látogató sem szállhat le ezután Izraelben anélkül, hogy ne kényszerítenék átmenni a Be’eri kibucon (Kibbutz Be’eri) . Utána pedig, ha a tekintetét a Gazai Övezet felé merné fordítani, antiszemitának fogják címkézni. Várni a Birtright buszokra, mindegyiket egy katona felügyeli felvont, cseh géppisztollyal. Már úton vannak Nir Oz felé.

Ez is érdekelheti:  Trump és Biden beszélt egymással a merénylet-kísérlet után

Nagyon kétséges, hogy bármi jó kijöjjön ebből. Ma a hasbara egy erkölcstelen gépezet. Bárki, akit megdöbbent az, ami velünk történt, de figyelmen kívül hagyja, amit mi követtünk el azóta, annak nincs tisztessége és lelkiismerete. Az ember nem tekinthet el Gázától, hogy csak Kfar Azza döbbentse meg. Természetes kényszerűség, hogy elmondjuk és megmutassuk a világnak amit a Hamasz tett velünk. De ezzel csak elkezdődik a történet. Ez nem a vége. Elhallgatni a következményeket megvetésre méltó cselekedet.

Párhuzamosan a szörnyű izraeli szenvedéssel, amelyet nem szabad alábecsülnünk, sokkal nagyobb szenvedés van a Gázai Övezetben. A mértéke óriási és kétségbeejtő. Nincs rá magyarázat és nem is kell. Elegendők hozzá a Gázából jövő és az egész világra szétsugárzott jelentések, kivéve egy kis államban (except in one tiny state), amelynek a szemei be vannak hunyva és a szíve lepecsételve.

Palesztinok imádkoznak az izraeli bombázásban megölt emberek holttestei felett a múlt hónapban a tömegsírba temetés előtt a Gazai övezet déli részén fekvő Khan Yunis városban / Fotó: Mohammed Dahman / AP

Az izraeli hasbara félrevezetés. Elmond egy történetet, ami nem a teljes igazság. Mivel az igazság több mint felét elhallgatja, a hasbarát szégyenletes tevékenységnek kéne tekintenünk. De nem így van. Izraelben egy olyan félelmetesen nevetséges alak, mint Noa Tishbi (Noa Tishbi), a nap hőse lett. A Benny Gantz elleni bárgyú támadás, mert részt vett az ő elhunyt apja házában a tiszteletére szervezett rendezvényen, és akit úgy fényképeztek le, hogy mosolygott, egyik kezében egy pohár, a másikban Tishbi, elvétette a célját.

A lényeg az, hogy a csalók itt hősökké változnak. Végigböngészve Tishbi X bejegyzéseit az embernek hánynia kell. Natalie Dadon (Natalie Dadon), hollywoodi csillagporral, new age, ölelkezés, könnyek, colgate mosolyok, giccs és halál, egyenesen a gazai határ közeléből. A zsidó nép az őslakos Izraelben, mi idevalók vagyunk, mondja az az asszony, aki kivándorolt innen. Abban a pillanatban, amikor a repülője leszállt a Ben Gurion Repülőtéren óvóhelyre kellett rohannia, természetesen filmezve magát, hogy „Izrael minden barátjának” megremegjen a szíve és könnyekre fakadjanak.

Ez is érdekelheti:  Ez van: Az új brit miniszterelnök szerint Biden mentálisan is OK

És az ékszerek, ó, azok az ékszerek Tishbin: két Dávid csillag, nem egy, már csak a biztonság kedvéért; Chai nyaklánc és „a-folyótól-a-tengerig-térkép”, minden színaranyból. Negyedmillió követő. A Hanukka cionista ünnep. Tel Aviv az ostromlott város. „Képzeljük el, milyen lesz a Közel Kelet a Hamasz veresége után.” – mondja Piers Morgannak a TalkTV-ben. Akarjuk tudni, milyen lesz a Közel Kelet? Gáza földig rombolva, két millió hajléktalan, vele szemben egy apartheid állam, szintén sebekkel borítva, legyőzötten, amilyenről Tishbi még sosem hallott.

***

 

Írta Gideon Levy

A NIF részére fordította: Dohán Mihály

Megjelent Haaretz, Izrael / eredeti cím: There’s No Way to ‘Explain’ the Degree of Death and Destruction in Gaza / Dec 28, 2023 12:13 am IST

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Izraeli zászló lobog gáza elpusztított épületeinek a romjai mellett, pénteken, dél Izraelből nézve Credit: Violeta Santos Moura / Reuters

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük