KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország: Az AfD kongresszusa ellen tiltakozó szélsőbalosos tüntetők csaptak össze a rendőrökkel

Az AfD Essen városában tartott kongresszusa ellen tiltakozó tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Mintegy százezer tüntetőt várnak, és a baloldali szélsőségesek részéről erőszakos cselekményektől tartanak.

Szombaton a rendőrség könnygázt és gumibotokat használt, hogy megállítson egy nagyobb tüntető csoportot, amely áttörte a kordont az északnyugat-németországi Essen városában, ahol az Alternatíva Németországnak (AfD) párt kétnapos kongresszusa zajlik. A rendőrség több embert letartóztatott – számolt be a Deutsche Welle. A hatóságok arra kérték a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakos cselekedeteket és a rendbontást.

Összesen mintegy 100 ezer tüntető várható Essenben, akik az AfD ellen demonstrálnak, amely párt különösen az egykori keleti kommunista régiókban nyer egyre nagyobb támogatást.

Bár a szervezők szerint a tüntetések békések lesznek,  a rendőrség attól tart, hogy az ezer fős baloldali szélsőségesek erőszakos cselekedeteket követhetnek el.

Körülbelül hatszáz AfD küldött találkozik egy fedett arénában, ahol a párt társelnökei, Alice Weidel és Tino Chrupalla, újraválasztásukat intézik a jövő évi német parlamenti választások előtt.

Több száz tüntető lezárta az autópálya lehajtóját és elfoglalták az utcákat és kereszteződéseket a kongresszus helyszíne közelében, hogy megakadályozzák a küldöttek bejutását.

Az esemény megnyitásakor Weidel kijelentette, hogy ami odakint történik, annak semmi köze a demokráciához, és hangsúlyozta, hogy ők maradni fognak.

Jelentős rendőri jelenlét biztosította a tüntetések biztonságát, több ezer rendőr volt jelen. Egy nagyobb demonstráció helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött a főpályaudvarnál. Péntek este már 5000 tüntető vett részt egy zenés demonstráción, amelynek mottója a „Basszus a gyűlölet ellen” volt – írta meg a The Associated Press.

Az AfD a legutóbbi európai parlamenti választásokon második helyezést ért el Németországban június 9-én, és az egykori keleti kommunista államokban első helyet szerzett. Várhatóan a szeptemberi választásokon a három keleti államban — Szászországban, Türingiában és Brandenburgban — is a legerősebb párt lesz, mivel attól tartanak, hogy más pártok nem tudnak majd kormányzó koalíciót alakítani, hogy felülmúlják őket.

Ez is érdekelheti:  Kiderült Magyar Péter csúnya titka, lelepleződött a díszes társaság

Mandiner

Kiemelt kép: Henning Kaiser/dpa/picture alliance

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük