KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nagybánya polgármestere „helyrerománosította” a magyar feliratokat (videó)

A város polgármestere fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Nagybánya neve Baia Mare.

A Nagybányai Gesztenyefesztivál idén szeptember 23. és 25. között, vagyis éppen zajlik. És ilyenkor szokás szerint érkeznek a résztvevők, épülnek a bódék, rakodnak az árusok.Na de Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere olyan ember, aki a saját szemével győződik meg arról, hogy minden, de minden rendben van a helyszínen. És egy kürtős kalácsot áruló bódé előtt szinte a földbe gyökerezett a lába.– írja a Főtér.ro.

Azon a bizonyos bódén a polgármester azt olvashatta, hogy kürtős kalács. Így, magyarul. Na és ekkor Cherecheș így reagált: „Van egy kérésem.Beszereznek nekem egy trikolórt és szépen felteszik oda.” „És a bírót körülzsizsegő szolgahad nem azt mondta, hogy na de polgármester úr, ez talán túlzás, hanem ezt: Jó! Igenis, értettük!” – olvasható a cikkben. Reagálásukban azt írják: Pap Zsolt István RMDSZ-es polgármester péntek reggel elrendelte a csütörtökön elhelyezett zászlók eltávolítását.

A polgármester  – ha már beleállt a témába –, nem hagyta reagálás nélkül a fejleményt. Pénteken fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Nagybánya neve Baia Mare, akkor is, ha udvariasságból elfogadják, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is.

„Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: Pâine és nem azt, hogy Kenyér. Ha nem akarják megváltoztatni a Kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak.”

– mondta meg a tutit Cătălin Cherecheș, Baia Mare román város román polgármestere.

Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük