KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nagaszaki látványa az atombomba utáni napon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

New Yorkban, egy aukción kalapács alá került képek Nagaszakiban készültek, az atombomba ledobásának másnapján.

New yorki aukción tűnt fel egy 24 fekete-fehér fotóból álló sorozat. A képek, Jamahata Joszuke japán haditudósító munkái Nagaszakiban készültek, az 1945. augusztus 9-én ledobott amerikai atombomba hatásáról. Jamahata éppen Nagaszaki mellett dolgozott, amikor az amerikai hadsereg Hiroshima után három nappal Nagaszakira is atombombát dobott.

A fotográfus másnap érkezett a pusztává tett városba Higasi Dzsun író és Jamada Eidzsi festőművész társaságában. 119 felvételen örökítette meg az atombomba mérhetetlen pusztítását, és a túlélők szenvedését. Ő az egyetlen fotós, aki széleskörű dokumentációt készített a…. Számtalan felvétele ikonikus lett, azonban a hibás zárszerkezetű kamerával készített fotói eddig ismeretlenek voltak.

Jamahata képei a Mainichi Shimbun (mindennapi Újság) oldalain jelentek meg 1945. augusztus 21-én, de a folyóirat példányait a megszálló amerikai katonaság lefoglalta. A fotósnak azonban sikerülkt a negatívokat megmentenie. Jamahata, a történelmi értékű fényképek készítője 1966-ban, 48 éves korában hunyt el rákban, valószínűleg a Nagaszakiban szerzett sugárbetegség következményeként.

A húszezer fontra (mintegy 8 millió Forintra) becsült gyűjteményt egy amerikai rendőrtiszt szerezte meg a háború végén egy oszakai japántól.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük