KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva reagált Annalena Baerbock ostoba kijelentésére

A német külügyminiszter az Európai Uniót Lisszabontól Luganszkig képzeli el.

Oroszországnak csatlakoznia kellene az EU-hoz ahhoz, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter beváltsa ígéretét, miszerint az EU „Lisszabontól Luganszkig” terjed – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A blokk külügyminisztereinek hétfői kijevi informális találkozóján Baerbock ragaszkodott ahhoz, hogy „Ukrajna jövője az EU-ban, a mi szabadságközösségünkben van, és hamarosan [az EU] Lisszabontól Luganszkig fog terjedni„.

Lisszabon Portugália fővárosa, amely Írországgal és Spanyolország egy részével együtt az EU nyugati szélét alkotja. Luganszk a Luganszki Népköztársaság fővárosa, amely a Donyecki Népköztársasággal, valamint a Herszon és Zaporozsjei területtel együtt tavaly hivatalosan is az orosz állam része lett. Népszavazást követően a négy régió lakossága elsöprő többséggel támogatta a Moszkvával való egyesülést. Ukrajna és nyugati támogatói elutasították a népszavazások eredményének elismerését.

„Vagy mi csatlakozunk az EU-hoz, vagy elfelejtette a 360 fokos fordulat követelményét”

– írta Zakharova a Telegramon Baerbock kijelentésére reagálva.

A szóvivő arra a baklövésre utalt, amelyet a német külügyér februárban követett el, amikor arra biztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „360 fokban változtasson” az Ukrajnával kapcsolatos politikáján, akaratlanul is arra ösztönözve Oroszországot, hogy pontosan azt az irányt tartsa fenn, amelyen eddig is haladt.

Baerbock állításai arról, hogy Luganszk az EU része lenne, a német külügyminiszter „beteges képzeletének szüleménye”, mert a város Oroszország része, és az is marad – mondta Dmitrij Belik, az orosz parlament nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja az Izvesztyija című lapnak.

Németország vezető diplomatája

„tovább gyarapítja abszurd kijelentéseinek gyűjteményét, ami inkompetenciájáról árulkodik, és megerősíti, milyen nehéz kompromisszumot találni az ilyen politikusokkal”

– tette hozzá Belik.

Hétfőn az EU külügyminiszterei először tartottak találkozót a blokk területén kívül. Josep Borrell külügyi vezető elmondta, hogy a nagyszabású találkozót azért rendezték meg Kijevben, hogy kifejezzék szolidaritásukat és támogatásukat az ukrán nép iránt.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Angliába utazik az EPC-csúcsra

Ukrajna 2022 júliusában kapta meg az EU-tagjelölti státuszt az Oroszországgal fennálló konfliktus idején. Egyes források a múlt hónapban a Bloombergnek elmondták, hogy az Európai Bizottság várhatóan hamarosan javasolja, hogy kezdődjenek meg a hivatalos tárgyalások Kijev többéves csatlakozási folyamatának megkezdéséről.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) Kiemelt képen: Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ©  Sputnik / Orosz Külügyminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük