KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva: Ha NATO-bázisról szállnak fel az ukrán F–16-osok, az adott országot részvevőnek tekintjük

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ha az ukrán F–16-os harci gépeket lengyelországi, romániai és szlovákiai bázisokról vetik be orosz célpontok ellen, ezt Moszkva ezen országok részvételének tekinti a konfliktusban – jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője – írja az oroszhirek.hu.

Az EBESZ-fórum plenáris ülésén tartott beszédében Gavrilov kitért rá, hogy az ukrajnai repülőterekben okozott, súlyos károk miatt felmerültek olyan javaslatok, hogy az Ukrajnának átadni tervezett F–16-osok lengyelországi, romániai és szlovákiai légi bázisokról szálljanak fel.

„”Határozottan arra figyelmeztetünk, hogy ezeknek a vadászgépeknek a fenti NATO-tagországok területéről történő bevetését Moszkva az ukrajnai konfliktusban való részvételüknek fogja tekinteni, és Oroszországot válaszlépésekre kényszeríti” – mondta a diplomata.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 6-án helyezte kilátásba, hogy Oroszország legitim célpontnak tekintené az ellene bevetett, NATO-bázisokról felszálló F–16-osokat. Arra figyelmeztetett, hogy a repülőgépek ilyen alkalmazása megnöveli az Oroszország és a szövetség közötti, közvetlen katonai összecsapás kockázatát.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint négy frontszakaszon 14 ukrán rohamot vertek vissza orosz erők az elmúlt nap folyamán, a harcokban mintegy 615 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, szám szerint nyolcat, Kupjanszk térségében kísérelte meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 250 főt, pedig a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett pilóta nélküli légijárműveket összeszerelő és javító műhelyeket, három lőszerraktárt, egy üzemanyagraktárt, egy 79K6-os Pelikan fázisvezérelt radarállomást, négy harckocsit, egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy M–113-as amerikai páncélozott szállítójárművet, két HIMARS-rakétát, valamint hat drónt.

Ez is érdekelheti:  2 millió (guruló) dollárnyi "mikroadománnyal" lehetett beugrani Korányiék adományozóinak "panteonjába"

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott járművek száma meghaladta a 14 ezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került új területek, és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy civil életét vesztette egy buszmegállót ért tüzérségi csapás következtében, két további polgári lakost pedig drónról ledobott bombák sebesítettek meg. Belgorod megyében egy személyautó aknára futott, három civil súlyosan megsérült.

MH

Kiemelt képen: F-16-os amerikai vadászgép / Fotó: Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük