KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Morawiecki: Varsónak nincs elég F-16-osa vagy Patriot rendszere, hogy Ukrajnának adjon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Varsónak nincs elég F-16-os repülőgépe vagy Patriot légvédelmi rendszere ahhoz, hogy akár egyet is Ukrajnába küldjön, de más országoknak azonnal meg kellene ezt tenniük – mondta csütörtökön újságíróknak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

“Túl kevés F-16-os repülőgépünk van, ezért jelenleg, ma, nincsenek ilyen elvárások velünk szemben” – mondta Morawiecki a moldvai Mimi várban tartott sajtótájékoztatón, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának első napján a Polskie Radio szerint.

A lengyel légierő hivatalosan 48 darab F-16-os vadászgéppel rendelkezik, ebből 12 kiképző változat. Dél-Koreától 48 Golden Eagle könnyűrepülőgépet, az Egyesült Államoktól pedig 32 F-35-öst rendelt, de ezeket még nem szállították le.

“Átadtuk a MiG-jeinket – jó gépek, jó vadászgépek, és ezt nagyra értékelik” – tette hozzá a lengyel miniszterelnök. Lengyelország Szlovákiát követve küldte el Ukrajnának 19 szovjet korabeli MiG-29-es repülőgépének egy részét, hogy pótolja Kijev tavalyi veszteségeit.

Morawiecki azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott neki az F-16-os “koalíció” megszervezéséért, utalva ezzel arra, hogy több NATO-tagállam is arra törekedett, hogy Kijevet ellássa az amerikai tervezésű vadászgépekkel. Bár több ország, köztük Lengyelország is felajánlotta, hogy ukrán pilótákat képez ki, továbbra sem világos, hogy a gépek valójában honnan érkeznének.

A lengyel miniszterelnöknek rossz hírei voltak Kijev számára az orosz rakétacsapások által megrongált vagy megsemmisített Patriot légvédelmi rendszerek pótlásával kapcsolatban is.

“Ahogy nincs elég F-16-os vadászgépünk, ugyanezen okból nem tudjuk átadni a Patriot rendszereinket Ukrajnának” – mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy fontos lenne, hogy más országok, amelyek rendelkeznek Patriotokkal, “minél hamarabb megosszák azokat Ukrajnával”.

A Patriotok és az F-16-osok a legújabb “sorsfordító” fegyverek, amelyeket Kijev a Nyugattól követel, hogy megerősítse erőinek harci képességeit Oroszországgal szemben, különösen a tervezett és hónapok óta hangoztatott ellentámadás fényében.

Az ukrán kormány már kapott német Leopard és brit Challenger harckocsikat, amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőket, különféle vontatott és önjáró NATO-tüzérségi eszközöket, valamint hordozható páncéltörő és légvédelmi rakétákat. Lengyelország eközben a más országokból Ukrajnába irányuló fegyverszállítások logisztikai központjává és az ukrán katonák kiképzőhelyévé vált.

Az USA és az EU közvetlen pénzügyi támogatást is nyújtott Kijevnek, hogy a kormány működőképes maradjon. Oroszország figyelmeztetett, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segélyek a nyugati országokat a konfliktus közvetlen résztvevőivé teszik, és azt mondta, hogy a külföldi fegyverrendszereket legitim célpontként kezelik a csatatéren.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: lengyel F-16-os (illusztráció)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: