KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mindent tudni akarok… – A Lánchíd

Valaha volt egy ilyen című szovjet sorozat, ahol magyarázatot kaphatott az ember, hogy az életben mi miért és hogyan lehetséges.

A címet loptam, mert vidéki, nyugdíjas vagyok, aki beszűkülten éli amőba életét. Ennek ellenére mégis gondolkozom. Na, jó, néha.

Miért nincs Lánchíd pályázat, arról rengeteg elemzést adott már a kormányzati és az ellenzéki oldal. Szinte már unalmas, de mégis lenne egy olyan lehetséges magyarázat, amire a jelek szerint senki nem gondol. Nem vagyok nyomozóriporter, sem bennfentes és nem ismerem az iratokat sem. De két dolgot tudok. Egyik, hogy az első felújítási pályázat azért dőlt be, mert mindenki drágább ajánlatot adott be, mint amit a főváros várt és a másik, hogy a Lánchíd a helyén van és a méretei nem változtak, ahogy a felújításban elvárt igények sem.

Példaként: anno a régi világban, ha pl. újra kellett írni egy üzem, iroda tűzvédelmi tervét, és ha nem változott gyakorlatilag semmi, akkor az okos műszaki szakember fogta a régit és csak átírta a dátumot és mehetett minden tovább az előírások szerint.

A Lánchídnál a pályázati kiírásnál miért nem lehet átírni a dátumot és újra indítható.  Hiszen a műszaki tartalom nem változhatott nagyon. Elég valamit kihúzni, egy-két sort hozzáírni adott esetben. Hogy az új pályázat már nem alagút-híd össztartalmúnak kell, legyen? Az sem lehet gond, hiszen az előző műszaki tartalom sem készülhetett másképpen, mint egy fejezet a hídról és egy fejezet az alagútról szólt. Azaz egyszerűen ki kell venni az alagúti részt. Jó, hát biztos, hogy pár dolgot át kell írni, de az nem lehet olyan nehéz. Összegek változhatnak és egy –két szókapcsolatból kell az alagút kifejezést törölni.

Kik vettek részt az első pályázat megírásánál, azaz a ténylegesen dolgozók? Mérnökök, jogászok, mérnöki és jogi irodák.

De Karácsony lett. (bocs, de ezzel a szóviccel jelezném az Alzheimer hiányát)

És sok mindenkit kirúgott, leváltott, új irodákat bízott meg.

Egyrészt ez megakadályozta, hogy a régi pályázat tényleges tartalmát, szövegét egy az egyben felhasználhatnák az újrázásban, mert az mások szellemi tulajdona. Nem lehet plagizálni, ami nagyon nehéz a műszaki életben és nagy tehetséget, odafigyelést igényel a munkánál. Amihez valószínűleg nincs megfelelő ember a városházán. Ha leváltottak, kirúgtak Karácsonyék embereket, az csak bizonyos rang/beosztás fölött lett ismertté.  Nem újságképes szint egy mérnök, egy jogtanácsos, de még egy osztályvezető kirúgása sem. Igen, csakhogy ők végezték/végzik a munkát ténylegesen.

Jöttek az újak és nem tudták elvégezni a munkát. Ezzel nem a tudásukat szólom le, de egyértelmű, hogy aki 10 éve javít egy gépkocsimárkát, akkor a helyébe lépő nem biztos, hogy rögtön ugyanolyan minőségben, hozzáértéssel és gyorsasággal dolgozik, hiszen be kell gyakorolnia magát. Ez normális.

Valószínűleg az első pályázatban részt vettek külső jogászirodák, tervezőirodák. Azok meg igen csak rosszallnák, ha a munkájukat az engedélyük és pénzügyi ellentételezés nélkül használnák fel a legcsekélyebb mértékben is.

Na ezért nem jó ész nélkül –politikai váltásra hivatkozva- megválni, megváltoztatni a jól dolgozó rutinos szakembergárdán.

Lehet, hogy csak egyszerűen azért késett/késik a Lánchíd-pályázat, mert nincs, aki elvégezze a kulimunkát?

Havrilla István

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük