Miért is nem indíthatott saját listát az udvarhelyi Néppárt?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lehullott a csillag a fenyőről.
A szerző felvételei (archív).

Két hete sincs, hogy az udvarhelyi Néppárt bejelentette: saját listát indítana, és Gálfiékat is szívesen látja rajta, miután az MPP úgy döntött, hogy külön polgármesterjelölttel és tanácsosi listával vág neki a választásoknak. Az EMNP ajánlatát viszont Gálfiék elutasították és inkább a Szabad Emberek Pártját (POL) választották, végül a velük tartó néppártosok és néhányan az MPP-ből kilépők közül is itt kötöttek ki. Ők már múlt pénteken megjelentek Gálfi támogatóinak listáján, és a hétfőn bejelentett, leszűkített tanácsosi listán is maradtak páran.

De miért is hiúsult meg a Néppárt saját tanácsosi listája?

Kérdésünkre a POL-ba átálló Ölvedi Zsolt (leköszönő) EMNP-elnök válaszol, az érintettség okán közreműködik Mezei János országos MPP-elnök.

A helyi Néppárt hétfői közleményéből annyit lehetett kikövetkeztetni, hogy a két párt országos vezetősége szintjén valamiféle egyezség született az udvarhelyi helyzetre nézve, amely az MPP-t hozta helyzetbe, az EMNP-t pedig ezzel kizárta a választásokból.

„A helyi szervezet megérti az EMNP országos elnökségének döntését, hogy a székelyudvarhelyi helyzet miatt nem akarta utolsó pillanatban megkockáztatni a nehezen összeállt EMSZ országos szövetséget, ugyanakkor mélységesen elítéli a partner párt – Magyar Polgári Párt – elnökének, Mezei Jánosnak a hozzáállását, mellyel megengedhetetlenül beleavatkozott városunk dolgaiba”, ezzel megfosztva a helyi Néppártot az indulástól, rákényszerítetve őket egy másik párt (a POL) listájára – fogalmaztak.

De hogyan?

– Mezei kizsarolta, hogy a választási protokollba bekerüljön ez a mondat: „A választási indulást elsőként bejelentő szervezet jogosult választási jelöltlistát állítani” (szerk. megj.: azaz Udvarhelyen az MPP) – magyarázta Ölvedi, hogy konkrétan mire utaltak a közleményben. A volt elnök azt is kifogásolja, hogy a dokumentum aláírásának dátuma augusztus 7-e, azaz három nappal a Mike és az MPP indulását követően történt.

Mezei János nem is tagadta, hogy ez így volt, a háromnapos eltolódást pedig azzal magyarázta, hogy az MPP-nek lépnie kellett, miután a néppártosokkal nem sikerült dűlőre jutni a közös EMSZ-listával, és az adott helyzet szülte a választási egyezség pontosításának szükségét.

– Éreztünk egy nyomást, hogy a néppártosok külön listát akarnak indítani, és ez szembement volna az eredeti, januári egyezséggel, miszerint nem indulhat a két párt egymás ellenében. Ezt nem engedhettük meg – mondta Mezei, aki szerint Udvarhely nem egyedi eset: Bihar megyében csak az EMNP, Szatmár megyében csak az MPP színeiben indulnak a jelöltek. Azért pontosították az egyezséget az országos EMNP-vel, hogy aki már bejelentette, az indulhasson, ne támadhassák, ne indulhassanak ellene.

„Ha más párt színeiben indulnak, nincsen semmi gond” vagy választhatták volna a függetlenként indulást is az udvarhelyi néppártosok – tette hozzá nagyvonalúan Mezei. Ezzel szemben Ölvedi fenntartja, hogy a szövetségi protokoll eredetileg nem tiltotta, az EMNP is indíthatott volna saját tanácsosi listát, nem csak az MPP. (szerk. megj.: kerestük, de mi sem találtunk ilyen rendelkezést)

Azt viszont előírja a két párt együttműködési szabályzata, hogy aki a másik kárára tesz sajtónyilatkozatot, az ellen azonnali fegyelmi eljárást kell indítania az anyaszervezetnek – hívta fel Ölvedi a figyelmet. Mezei elismerte, hogy létezik egy ilyen előírás, de sem az MPP, sem az EMNP részéről nincsen erre szándék. „Aki menni akar, az menjen”, most a kampányra koncentrálnak, nem a fegyelmi dolgokra.

Kérdésünkre, hogy mivel magyarázza az MPP az „indulás előjogát”, az országos elnök a néppártosokra terelte a felelősséget, mondván, hogy egyes MPP-sekkel szemben táplált „személyi konfliktusok miatt” nem voltak hajlandóak felállni a közös listára (szerk. megj.: a Néppárt pedig épp az ellenkezőjét fújja, és Gálfi Árpád támogatását nevezték meg a nézeteltérés fő okának).

Skizofrén állapot

A közleményben azt is egyértelművé tette a Néppárt helyi szervezete, hogy Udvarhelyen teljes mértékben azonosul és együtt kampányol a POL listán induló Gálfi Árpád polgármesterrel és csapatával, ugyanakkor támogatja az EMSZ udvarhelyszéki jelöltjeit.

„A kölcsönösség jegyében” elvárják az EMNP országos vezetésétől, hogy értsék meg döntésüket, és elítélnek minden olyan megnyilvánulást, mely „románként” próbálja beállítani Gálfiékat, szerintük „álszent dolog” ez azok részéről, akik megakadályozták mind a Néppárt listáját, mind a Székelyudvarhelyi Párt bejegyzését. (szerk. megj. ugyanis emiatt kényszerültek Gálfiék a POL listára)

A POL-ba való átállással nem szűnik meg a helyi Néppárt, hacsak meg nem szünteti az országos elnökség, de ezt azért nem hiszik. „Jómagam és Bíró Edith voltunk kénytelenek lemondani tagságunkról, hogy a POL listán indulni tudjunk a csapat tagjaként” – nyilatkozta Ölvedi. Mezei még számít az EMSZ kampányában azokra, akik maradtak.

SZILÁGYI ISTVÁN

UH.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük