KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mi történik, ha Oroszország elzárja az európai gázcsapokat?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország március 31-ig adott határidőt a „barátságtalan” országoknak a földgázimport rubelben történő kifizetésének megkezdésére. Az új valutaváltási szabály azokat az országokat fogja érinteni, amelyek gazdasági szankciókat vezettek be a Oroszországgal szemben és befagyasztották devizatartalékait. Ez jelentősen érint több EU-országot, amelyek nagyban támaszkodnak az orosz energiaellátásra.

 

1. Mi lesz március 31-e után?

Oroszország szerint Európa nem kap ingyen gázt, a vásárló európai országoknak rubelben kell fizetni. „Nem fogunk ingyen gázt szállítani, ez egyértelmű” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden. Arra a kérdésre, hogy kikapcsolják-e a gázt a nem fizetők számára, Peskov azt válaszolta: „Nincs fizetés, nincs gáz.” Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország még nem hozott döntést arról, hogyan reagál majd arra az esetre, ha az európai országok megtagadják az orosz valutában történő fizetést.

2. Mennyire függ Európa az orosz gáztól?

Európa nagymértékben függ az orosz gáztól a fűtés és az energiatermelés terén. Az orosz gáz Európa teljes fogyasztásának mintegy 40%-át teszi ki. Az EU Oroszországból érkező gázimportja ebben az évben napi 200 és 800 millió euró között mozgott.

3. Mi történik Európában orosz gáz nélkül?

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy idén kétharmadára csökkenti az EU orosz gáztól való függőségét. A 2021-ben az EU-ba szállított 1550 terawattóra orosz gáz pótlása azonban közgazdászok szerint nem egyszerű. Európa nem tudja gyorsan pótolni az ellátási hiányt, ezért vissza kell szorítania a fogyasztást. Eközben a cseppfolyósított földgáz (LNG) megnövekedett importja a már amúgy is szűk LNG-piacon felhajthatja az árakat. Ez komoly csapást jelentene az európai gazdaságra, amely már amúgy is égbekiáltó energiaáraktól szenved. Az orosz gázellátás hosszabb leállása jelentős költségnövekedést eredményezne az EU-ban ami azzal járna hogy egyes országoknak,  – amelyek jobban ki vannak téve az orosz gázszállításnak, például Olaszországnak és Németországnak -, sürgősségi intézkedéseket kellene hozniuk. Olaf Scholz német kancellár arra figyelmeztetett, hogy az orosz energiaimport betiltása Európa-szerte gazdasági recesszióhoz vezetne.

Ez is érdekelheti:  Paranoia: Zelenszkij szerint a legfelsőbb szinteken is orosz kémek vannak
4. Mik a tágabb vonatkozásai?

Fennáll a globális energiaválság veszélye. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Oroszország a világ legnagyobb földgázexportőre és Szaúd-Arábia mögött a második legnagyobb kőolajexportőr. Az orosz gáz kiváltása nem lesz egyszerű. Európának a nyílt piacon kell gázt vásárolnia, ami azt jelenti, hogy ha olyan országokból vásárolnak, mint Katar vagy az Egyesült Államok, többet kell majd fizetniük. Ez azt is jelenti, hogy az általuk vásárolt gáz közvetlenül a vásárlóhoz megy, ami mindenhol magasabb gázárakat eredményez, mivel az országok a saját szükségleteik kielégítésére fölhajtják az árakat, miközben korlátozott marad beszerzés lehetősége.

5. Milyen tényezők befolyásolják még az olajárakat?

Oroszország mintegy négymillió hordó olajat szállít naponta az Európai Unióba. Ellentétben a gázzal – amelynek ellátását nagyobb mértékben továbbra is hosszú távú szerződések szabályozzák -, az olaj ára ingadozó, amit a kereslet-kínálat határoz meg. Ha Európa továbbra is úgy dönt, hogy nem vásárol orosz olajat, akkor a kőolaj hordónkénti ára 200 dollárra, de akár annál magasabbra emelkedhet – figyelmeztetnek az elemzők.

6. Oroszország rubelben ad el más árukat?

Vlagyimir Putyin elnök a fizetési terv bejelentésekor arra utalt, hogy a földgáz lehet az első orosz árucikk, amelyet rubelben értékesítenek. Ha a Nyugat további szankciókat vezet be, az felveti annak lehetőségét, hogy más orosz exportcikkek ellenértéke is  rubelben kerüljön kifizetésre, beleértve az olajat, a fémeket és a gabonát is.

7. Ki lép először a fizetési határidő közeledtével?

Eddig az EU és a G7 nemzetek elutasították Oroszország azon követelését, hogy a gázért fizetett fizetéseiket rubelre váltsák. Oroszország azt mondta, hogy nem biztosít ingyenes gázellátást, ami arra utal, hogy kész elzárni a csapokat. Ha ez megtörténik, Moszkva 200-800 millió eurót veszít az embargó minden napján. Oroszország azonban átirányíthatja a gáz egy részét Ázsiába. Európának a második világháború óta nem látott gazdasági válsággal kellene így szembenéznie, mivel a megugró energiaárak recesszióba sodornák a régió gazdaságát. Szóval ki teszi majd meg az első lépést? Tegyék meg tétjeiket.

Ez is érdekelheti:  Ezért hazudik, aki az oroszországi szankciók sikeréről beszél - íme...

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel a mindig “demokratikus” EU-ban az üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Peszkov a nyugati cégeknek: orosz gázért orosz rubellel kell fizetni

Német energiaügyi miniszter: A G7 elutasítja az orosz gáz rubelben történő kifizetését – Oroszok: aki nem fizet, nem kap gázt

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük