KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Médiaszabadság” az EU-ban – Kényszerfelszámolás alá vonták a Russia Today franciaországi szerkesztőségét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nanterre-i kereskedelmi bíróság csődeljárás alá vonta az RT France-ot. Ez a döntés az Európai Unió és Franciaország által hozott cenzori intézkedések nyomán született, amelyek következtében befagyasztották a médiatársaság számláit.

Az Európai Unió által elrendelt műsorszórási tilalom, az RT France anyavállalata elleni európai szankciók és az RT France számláinak a francia államkincstár általi befagyasztása után, a médium felszámolását április 7-én jelentette be a nanterre-i kereskedelmi bíróság – adta tudtul az RT France szerkesztősége.

„Ma a nanterre-i bíróság meghozta a döntést, hogy felszámolás alá helyezi az RT France-ot – egy olyan médiumot, amely Emmanuel Macronnak az elnöksége kezdete óta nem tetszett, és amelyet az EU egy évvel ezelőtt, az ukrajnai konfliktus miatt szankciókkal sújtott -, eltörölve európai megjelenésünket, majd befagyasztva minden pénzeszközünket és vagyonunkat, hogy többé ne gyárthassunk tartalmat”

– tweetelte az RT France elnöke és hírigazgatója, Xenia Fedorova.

Hozzátette:

„Ennek következtében több mint 100 francia alkalmazottat bocsátanak el az elkövetkező napokban”.

Xenia Fedorova elítélte az RT France kiiktatását. Mint írta a csatorna:

teljes szabadságot adott az újságíróinak, a műsorvezetőknek és szakértőknek, és soha nem szegett meg semmilyen törvényt, ugyanakkor hű maradt az alapvető értékeihez, ami minden kétséget kizáróan hiányozni fog a franciáknak”.

Közel egy éve példátlan cenzúra

Emlékeztetőül: nem sokkal az ukrajnai orosz katonai művelet 2022. február végi kezdete után az Európai Bizottság arra hivatkozott, hogy Európában minden oroszországi propaganda műsorszóró csatornát (műholdas, internetes és közösségi hálózatot) meg kell szüntetni, mivel azok „a Kreml médiagépezetének részei”. Ezek közé tartozik az RT és a Szputnyik is. Az EU azonban nem tudott egyetlen álhírt sem felhozni a döntés igazolására és az RT France-ot pedig soha nem szankcionálta a francia médiafelügyelet sem korábban.

Az RT France ügyvédei többek között azt sérelmezték, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyják

„a véleménynyilvánítás szabadságát, amelyet minden hírmédiának minden körülmények között, a nemzeti szabályozó hatóság ellenőrzése alatt biztosítania kell”.

Számos médiaszemélyiség és politikus is felszólalt a törvénytelen intézkedés ellen, még online petíciót is indítottak RT France betiltása ellen, amelyet több mint 50 000-en írtak alá. Ezek után 2022 decemberében az Európai Unió az oroszellenes szankciók kilencedik csomagjának részeként az RT France anyavállalatát is felvette az általa szankcionált szervezetek listájára – ismét anélkül, hogy a TV-Novosti anyavállalattól függő média részéről az újságírói etika legcsekélyebb megsértését is fel tudta volna mutatni.

Végül 2023 januárjában erre az uniós határozatra hivatkozva a francia államkincstár úgy döntött, hogy befagyasztja az RT France számláit. Ez a francia hatóságok által elrendelt végső szankció ismét felháborodást váltott ki számos újságíró- és szakszervezet körében. Az RT France alkalmazottait képviselő két szakszervezet, az Újságírók Nemzeti Szakszervezete (SNJ) és a Force Ouvrière elítélte a döntést.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: