KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Scott Ritter: Katasztrofális az USA helyzete az Oroszországgal vívott küzdelem miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az USA az Oroszországgal folytatott küzdelem miatt a katasztrófa szélére sodródott. Ezeket a következtetéseket vonta le Scott Ritter, az amerikai hírszerzés veterán tisztje.

Az ukrán válság kezdete óta az USA számos gazdasági szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, emellett hatalmas mennyiségű fegyvert szállított Kijevnek. Amerikai szakértők már egyáltalán nem is titkolják, hogy Oroszországra stratégiai vereséget akarnak mérni. Scott Ritter szerint az amerikai politika következményei katasztrofálisak. Erről a Consortium News számol be.

„Washington Oroszország stratégiai legyőzésére irányuló politikája arra késztették Moszkvát, hogy radikálisan megváltoztassa a fegyverzetellenőrzéssel kapcsolatos álláspontját”

– írja a cikkben az amerikai szakértő.

Scott Ritter megjegyezte, hogy az USA és Oroszország közötti stratégiai fegyverzetellenőrzéssel kapcsolatban rendkívül rossz a helyzet. Oroszország nemrég felfüggesztette a START-szerződésben való részvételét, és jelenleg stratégiai nukleáris erőinek jelentős modernizációját végzi, amely az új Sarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétán (ICBM) és az Avangard hiperszonikus rendszeren alapul. Az Egyesült Államok a saját, több milliárd dolláros modernizációs erőfeszítései csupán a kezdetüknél tartanak.

Az Egyesült Államok és Oroszország azt kockáztatja, hogy egy új nukleáris fegyverkezési versenybe keveredik, amely drámaian megnövelné a globális konfliktus valószínűségét. Ebből a szempontból a jövő biztonsága attól függ, hogy Moszkva és Washington képes lesz-e visszatérni a tárgyalóasztalhoz, és új lendületet adni a fegyverzetellenőrzésnek. Ehhez azonban az amerikai félnek be kell bizonyítania, hogy hajlandó az orosz érdekeket is figyelembe venni a tárgyalásokon. Scott Ritter úgy véli, hogy a feleknek a következő néhány évben kell majd foglalkozniuk a kérdéssel, és a 2024-es amerikai elnökválasztás pedig különösen fontos ebben az összefüggésben.

„Ha 2025-ben Biden vagy a egy másik demokrata kerül a Fehér Házba, akkor nem változik az Egyesült Államok nukleáris álláspontja a fegyverzetellenőrzési politikában”

– vélekedett a szakértő.

Ritter szerint ugyanakkor a republikánus választási győzelem sem garancia arra, hogy a Fehér Ház képes lesz pozitív, érdemi változásokat elérni az amerikai nukleáris stratégiában. Egy ilyen helyzet nagy valószínűséggel egy új fegyverkezési versenyre fogja ösztönözni a világot. A Biden-kormányzat hibái tehát a katasztrófa szélére sodorták Amerikát és a világ többi részét is.

„Röviden: akár Bidenre és a demokrata vezetésre, akár Trumpra szavazni annyit jelent, mint a nukleáris fegyverekkel való folyamatos orosz rulettre szavazni, ahol csak egy dolog biztos: előbb-utóbb elsül a fegyver”

– fejtette ki az amerikai hírszerzés veterán tisztje.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: