KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mayer Gábor: Még nem kötelező

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Talán nem, de gyermek és ifjúkori tapasztalataim alapján tudom: jobb, ha már most kötelezőnek tartom – úgyis az lesz, legalább nem ér majd erős sokkhatásként. Hisz a „természetes közvélemény” ugyanúgy visszatolhatatlan, mint a valódi passzátszél.

Van itt nekünk ez a holland nem tudom ki, akiről messziről ordít, hogy legalább három szakmunkás dolgozik rajta napi másfél – két órát, mire ezt a lakkozott körmű, frissen borotvált – csutakolt rózsaszín malac küllemét tudja hozni a szálanként helyükre illesztett szőrzetével. Ő a diktálók egyik reprezentánsa, aki történetesen visszafogott tisztálkodásra és ruhagondozásra szólít fel minket – természetesen valami magasabb cél érdekében, ami felé haladva most új útra kell lépnünk.

No, én előteljesítésben vagyok, mert már akkor sem fürödtem, amikor a vasfüggöny túloldalára születetteknél az illatozón jól-ápoltság volt kötelező. (Egészen tegnapig.) Az én szőrzetemet hosszú emlékezet óta nem érintette sem vágó, sem fésülő eszköz, lábujjaim körmei visszahajoltak talpam alá, hüvelykemét csavarhúzóként és vájóként használom. Ha végre ételhez jutok, annak ízét őrzöm a következő falatig, nem terhelem a bioszférát ostoba, felesleges és rossz ízű fogmosással. Ez a holland viszont azok közé tartozik, akik türelmes sorállásra intik és utasítják a tömeget, majd elhaladva a sor mellett, beállnak az első helyre.

Lám, én is türelmesen állok – soromra vártan néha hátrafelé topogva, arcszőrzetemen régi mézes és lekváros falatok, olykor náthák lecsurgásait őrizgetve. Láthatja, megelőztem a maga rózsaszín okoskodását drága hollandus úr, tudja, abban a korban nőttem föl, amikor jóságos Kádár János büszke lehetett, hogy az országban már mindenkinek jut lavór. Ennél tovább nem is akart, se nem tudott nyújtózni, így a szoba – konyhák hokedlijeire tett lavórokba öntött meleg vízzel mosakodhatott a szocializmus fényes útján dübörögve menetelő öntudatos nép.

Ez is érdekelheti:  A globalizmus, mint a baloldali totalitarizmus legmagasabb formája

A paraszti elhajlóknak persze hidegvíz jutott a kerti kútnál. Nem tudom, maguk – drága hollandus úr, akkor hogy éltek, de én fejlődök, most már se kéz se arcmosás, se kis se nagymosdás. Évek óta szellőztetem a ruháimat kedves hollandusom, csere is úgy van, hogy összeforgatva hordom őket – legalább némileg takarják egymás hiányait. Szüleim korosztálya –megértve a korparancsot, csak munkaruhát hordott, színházba is abban mentek – ha mentek, mert a szocializmus építése közben épp annyi időt tudtak csippenteni, hogy amúgy falasan – porosan beeshessenek egy termelési regényből állított színdarabra. És vécére se jártunk annyit, mint most a maga fajták teszik – már akkor! Mert nem nagyon volt mit enni, meg közvécéink voltak emeletekként valami alkalmas helyet rekesztve deszkapalánkkal – és egyáltalán nem ábrándozásra invitáló környezettel. Bizony, autót sem használtunk, a ritkán járó villamosokra és autóbuszokra (Pesten a Sztálin születésnapját ünneplő trolikra is) préselődtünk, s amikor az őszi – tavaszi esők felélénkítették kabátjainkba ivódott naftalin és fokhagymás rántású főzelékek szagát, a kényesebbek gyalogoltak inkább. Gyalogoltak akkor is, amikor másra kuporgatták a hetijegyek, átszállók, vonaljegyek árát.

Tudom, tisztelt Hollandus úr, hogy a maga rózsaszín malaccá sikált világában egy kukkot se ért mindebből, amit itt összehordtam. Azért csak tegye el, mert úgy látom – ha ragaszkodik malacságaihoz, épp erre a mezőre készül visszaléptetni minket. Tanulmányozza hát bátran. Lám, én túlteljesítéssel igyekszem a kötelező közhangulat elé menni.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük