KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Matteo Salvini ultimátumot adott az olasz kormánynak

Miközben Olaszország a koronavírus negyedik hullámával küzd, addig a kormány koalíciós partnerei a bevándorlásról vitáznak. Továbbra sincs egyetértés az olasz kormánytöbbség tagjai között. Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára nem tűri azt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszter képtelen megoldani a déli partokra érkező bevándorlók tömegeinek feltartóztatását.

Salvini gyakran hangoztatja, hogy pártja többek között azért lépett a Mario Draghi vezette kormányba, hogy hatással lehessen a határvédelemre, törekvései azonban eddig nem hozták meg a várt eredményt. A hónap elején ultimátumot adott:

Amennyiben augusztus végéig nem lesznek változások az ország bevándorlási politikájában, kilépünk a kormányból”

– üzente koalíciós partnereinek. A későbbiekben több forrás jelezte, Salvininak nem áll szándékában megbuktatni a kormányt. A Luciana Lamorgese belügyminiszter és Matteo Salvini közötti kapcsolat azonban továbbra is feszült és a sajtóban üzennek egymásnak. Az illegális bevándorlás összetett és igen kényes kérdését azonban még nem sikerült a tárgyalóasztalnál megvitatniuk a feleknek.

Közben naponta több százan érkeznek Lampedusa és Szicília szigetére, a helyi vezetés jajkiáltása nem jut el a római palotákig. Nello Musumeci szicíliai kormányzó kettős vészhelyzet kihirdetését kérte a napokban Mario Draghi kormányfőtől.

Nemcsak a migrációs hullám intenzitása kétségbeejtő, hanem a hajókon érkező, koronavírussal fertőzött személyek elhelyezése is. Az ország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a járvány megfékezésére, nem engedheti meg, hogy az Afrikából érkezők újabb veszélyforrást jelenthessenek a lakosságra”

– véli a kormányzó.

Mindeközben Luciana Lamorgese belügyminiszter a külföldiek állampolgársághoz juttatásának lehetőségeit fontolgatja.

Remélem, mielőbb politikai egyetértés születik a ius soliról, mely helyes ügy”

– nyilatkozta a politikus a La Stampa újságnak. Az állampolgárság kérdése újra napirendre került. Az olimpiai játékok során érmet nyert sportolók közül ugyanis nem mindenki olasz állampolgár, bár rendkívüli eredményeikkel az olasz nemzet dicsőségét szolgálják. A belügyminiszter a nemzeti olimpiai bizottság elnöke, Giovanni Malagò szavaira reagált, aki úgy véli, a rendkívüli eredményeket elért atlétákat megilletné az olasz állampolgárság. Lamorgese hangsúlyozta, fontos lenne, hogy a másodgenerációs bevándorlók a társadalom szerves részének érezzék magukat.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről (videó)

Matteo Salvini nehezményezte a belügyminiszter kijelentését és azzal vádolta, hogy a migránsokat taxiztató emberkereskedők érdekeit képviseli. Lamorgese ezekkel a szavakkal válaszolt:

Valószínűleg Salvininak nem világos, milyen nehézségekkel kell megküzdenünk nap mint nap. Ha azonban van ötlete, hogy hogyan lehetne a tengeren érkező hajókat megállítani, akkor örömmel meghallgatom”

– üzente a Liga elnökének. A politikus hozzátette azt is: nincs szó migránsinvázióról.

Forrás:
Magyar Nemzet/Ma7

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük