KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már az orosz védelmi tárca is harkovi offenzíváról beszél

Az orosz erők öt határ menti falut foglaltak el pénteken indított offenzívájuk során Harkov régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton.

A minisztérium tájékoztatása szerint az orosz erők elfoglalták a határhoz közel lévő Pletyenyivka, Ohirceve, Boriszivka, Pilna és Sztrilecsa falvakat. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az orosz csapatok ellenőrzik a délebbre fekvő Donyeck régióban lévő Keramikot is.

Ukrán tisztségviselők pénteken közölték, hogy Oroszország újabb offenzívát indított a Harkiv régió ellen.

Oroszország szombaton is folytatta támadásait Harkiv térségében, és megpróbált továbbnyomulni – közölte Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója.

Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást az ukrajnai Harkiv megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeresen érték ukrán drón- és tüzérségi csapások.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk a Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

MH

Kiemelt képen: Mentők dolgoznak egy háznál az ukrajnai Harkovban 2024. május 10-én, egy orosz rakétatámadás után / Fotó: AFP/NurPhoto/Vjacseszlav Madiyevszkij

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük