KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Az ukrán kormány teljes mozgósításra szólítja fel állampolgárait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az egész ukrán társadalomnak áldozatokat kellene hoznia és el kell felejtenie elfelejtenie a békés életét ahhoz, hogy legyőzzön egy olyan ellenséget, mint Oroszország – érvelt Dmitrij Lazutkin, a védelmi minisztérium szóvivője.

Kijev a Moszkvával folytatott konfliktusban elszenvedett sorozatos kudarcok után a sorkatonai szolgálat rendszerének átalakításán dolgozik, hogy növelje a sorkötelesek számát.A kemény reformok a jövő héten lépnek életbe.

„Globális értelemben május 18-tól, amikor a mozgósítási törvény hatályba lép, először is megváltozik a háborúhoz való hozzáállás”

– mondta Lazutkin az Espresso TV-nek szombaton. „Mert az a helyzet, amikor egyesek a fronton harcolnak, míg mások nyugodt életüket élik, nyilvánvalóan véget ér”.

Az élet Kijevben „szembetűnően különbözik” az ország keleti részén uralkodó helyzettől, amely a tisztviselő szerint „abnormális”.

„Ezzel nem is lenne gond, ha az ellenségünk gyenge lenne. De egy ilyen ellenséggel szemben az egész országnak és az egész társadalomnak mozgósítania kell”

– tette hozzá Lazutkin.

Ukrajna kétségbeesetten próbálja pótolni a – moszkvai becslések szerint – közel félmillió áldozatot az Oroszországgal folytatott harcok 2022. februári kitörése óta. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna csak 2024-ben több mint 111 ezer katonát veszített.

A múlt hónapban Vlagyimir Zelenszkij elnök módosította a sorozási törvényt, 25 évre csökkentette a behívási korhatárt, automatizálta az idézéseket, és jelentősen kibővítette a sorozótisztek jogköreit, miközben válogatott korlátozásokat vezetett be a behívókkal szemben.

Az ország külügyminisztériuma felfüggesztette a külföldön élő, hadköteles ukránok számára nyújtott konzuli szolgáltatásokat. A jogszabály értelmében a katonai regisztrációs szabályok megsértéséért kiszabható bírságok is 520 dollárra emelkednek, az ukrán hatóságok pedig azzal fenyegetőznek, hogy zárolják a bankszámlákat, és lefoglalják a katonai szolgálatot elkerülni próbálók vagyonát.

A változásokra válaszul megugrott azoknak az ukrán férfiaknak a száma, akik el akarják hagyni az országot. A határszolgálat szóvivője, Andrej Demcsenko nemrég azt állította, hogy naponta körülbelül 120-150 embert kapnak el azok közül, akik megpróbálnak elmenekülni Ukrajnából, miközben néhányan életüket vesztik, miközben megpróbálják átlépni a határt.

Ez is érdekelheti:  Mit üzen a Fico elleni merénylet az antiglobalisták számára?

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Az ukrán neonáci csoport, az Azov zászlóalj (Kép forrása: The Intercept)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük