KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Spanyol lap: Egy ellenzéki felmérés új győzelmet jósol Orbánnak

Már a szlovákok is elismerik, hogy a magyarok sikeresebbek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktort és a kormányát mostanában nagyon divatos szidni a határokon túl, Szlovákiában is. Többnyire olyanokat írnak csak róla a szlovák újságírók, hogy „kulturális háborút robbant ki”, meg hogy Európának elfogadhatatlan „radikális változtatásokat hajt végre”. Üdítő színfoltnak tűnt ebben a bírálattengerben az a postoj.sk-ban megjelent írás, amely azt elemzi, hogy az utóbbi években Magyarország gazdaságilag megelőzte a tátrai tigrist, csak hogy erről Szlovákiában mindenki mélyen hallgat.

A cikk szerzője kitér arra az interjúra is, amelyet Orbán Viktor még ellenzéki politikusként adott a .týždeň hetilapnak 2009 májusában, amelynek mai szempontból jelentőségteljes volt a címe is: „Szlovákia sikeresebb Magyarországnál”. Abban az időben Bajnai Gordon volt a magyar kormányfő, néhány hónappal később 2010-ben került Orbán vissza a kormány élére.

A szlovák olvasók közül többen is valószínűleg egy arrogáns magyar nacionalistát vártak, Orbán Viktor azonban meglepte őket. „Szlovákia az utóbbi hét-nyolc évben sikeresebb”

– mondta akkor a magyar ellenzéki politikus Štefan Hríbnek és Jaroslav Daniškának hozzáfűzve, azért, mert Önök jobban irányították az országot, írja a postoj.sk.

2009-et írtunk akkor, való igaz, Szlovákia rekordnagyságú gazdasági növekedést ért el akkoriban, amit a második Dzurinda-kormány indított el. Magyarországon a visegrádi országokon belül sokáig a második legmagasabb volt az egy lakosra eső GDP Csehország után, de 2006-ban, a Dzurinda-kormány utolsó évében Szlovákia megelőzte déli szomjédját, és felsorakozott a második helyre.

Azóta azonban megváltozott a helyzet, Magyarország újra beelőzte Szlovákiát az egy főre jutó GDP tekintetében.

Valójában nemcsak a magyarok, hanem a lengyelek is megelőzték Szlovákiát az egy főre jutó GDP-ben vásárlóerő-egységben (PPS) számolva. „Furcsa, hogy nálunk ez egyáltalán nem politikai kérdés” – méltatlankodik Lukáš Krivošík, és igaza van. Ez nem téma, nem ildomos arról írni vagy beszélni, hogy Magyarország valamiben megelőzi Szlovákiát.

Érdekes megnézni az Eurostat táblázatát is. 2018-ban még Szlovákia és Magyarország egységesen az Európai Unió gazdasági átlagának 71 százalékát érte el.

De 2019-ben Magyarország már 73 százalékon volt, míg Szlovákia az uniós átlag 70 százalékára csökkent. 2020-ban ugyan Szlovákia visszatornázta magát az uniós átlag 71 százalékára, ám a magyarok egy újabb százalékponttal 74 százalékra kerültek.

2019-ben Peter Pellegrini volt a miniszterelnök Szlovákiában, a parlament elnöke pedig koalíciós partnere, a „legnemzetibb” Andrej Danko volt…

Persze, mindkét ország, Szlovákia és Magyarország is jelentősen elmarad Csehország mögött, amely tavaly már elérte az uniós átlag 94 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a csehek majdnem elérték az Unió gazdasági átlagát. És az is igaz, hogy a vásárlóerő-egységben kifejezett egy főre jutó GDP nem az egyetlen, se nem a tökéletes gazdasági mutató, de mindenképpen jobb mutató a nominális GDP-nél, mivel figyelembe veszi a különböző országok eltérő megélhetési költségeit is.

Bár Magyarország nem jelent valamiféle elképesztő gazdaságpolitikai modellt, és a vásárlóerő-egységben kifejezett egy főre jutó GDP-előnye is behozható,

ez a fejlődés mindenképpen azt mutatja, hogy a magyarok megelőzték Szlovákiát,

írja a portál hozzáfűzve, ami elsősorban annak a következménye, hogy a hosszú ideig tartó Smer-kormányok idején hiányoztak a szlovák gazdaság számára a fejlődési impulzusok.

Persze az a szlovák szög a végén csak kibújik a zsákból, és a postoj.sk kommentátora a kormánytagoknak, Eduard Hegernek, Igor Matovičnak, Boris Kollárnak és Richard Sulíknak szegezi a kérdést: Önöket nem bosszantja, hogy Magyarország gazdaságilag előttünk jár? Majd gyorsan hozzá is teszi: a félreértések elkerülése végett, nem az a baj, hogy a szomszédunkban jól megy, de Szlovákia ambíciójának mégiscsak annak kellene lennie, hogy nekünk egy kicsit jobban menjen” – írja a portál, hozzáfűzve,

azért hogy újra érvényesek legyenek Orbán Viktor 2009-es szavai: „Szlovákia sikeresebb, mint Magyarország”.

Ehhez tényleg csak annyit lehet hozzáfűzni, milyen jó lenne, ha Szlovákia végre felülkerekedne ezen az örökös versengési fóbiáján…

Dunajszky Éva / Ma7.sk

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: