KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarország újabb energetikai összeköttetéseket épít ki a szomszédos államokkal

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország újabb energetikai összeköttetéseket épít ki a szomszédos államokkal, ugyanis az elmúlt időszak is bizonyította, hogy minél több az ilyen összeköttetés, annál nagyobb biztonságban vannak az érintettek – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Athénban.

A tárcavezető a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetések erősítését célzó munkacsoport (CESEC) ülésén mindenekelőtt leszögezte, hogy az energiaellátás jövőjét illetően három fő cél van: hogy elektromos áramot nagy mennyiségben, olcsón és környezetbarát módon sikerüljön előállítani.

Márpedig szavai szerint ezen három feltétel egyidejű teljesítése ma kizárólag a nukleáris energia révén lehetséges.

Ezért reményét fejezte ki, hogy a közép- és délkelet-európai országok egyesített erővel fognak fellépni az atomenergiával szembeni mindenfajta hátrányos megkülönböztetés és ideológiai támadás ellen.

Ennek kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy a paksi bővítés nyomán hazánk nukleáris kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nő a következő évtized elejére.

Illetve aláhúzta, hogy mielőbb bővíteni kell a régiós energiahálózat kapacitását is, így profitálva egymás fejlesztéseiből.

„Minél jobban össze vagyunk kötve, annál nagyobb biztonságban vagyunk, ezt az elmúlt időszak is jól mutatja”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter az ennek érdekében tervezett, jelentős infrastruktúra-fejlesztési projekteket is érintette, amelyekről a kormány megállapodott egyes szomszédos országokkal.

Kiemelte, hogy megduplázzák Magyarország és Szerbia között a 400 kilovoltos távvezeték kapacitását, illetve újabb nagyfeszültségű összeköttetés építése van készülőben Magyarország Románia között.

A miniszter végezetül közölte, hogy az Európai Unió támogatását kérték ahhoz a projekthez, amelynek keretében közép-európai regionális áramtőzsdét hoznak létre Szerbiával és Szlovéniával együtt. Erről a vállalatközi egyezségek már megszülettek, és a terv az, hogy az idei év első felének végére működésbe léphessen a rendszer.

„Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy tekintsen európai ügyként a közép- és délkelet-európai térség energiabiztonságára”

– mondta.

Ez is érdekelheti:  Meghalt Czakó Gábor író

Majd rámutatott, hogy azért is indokolt lenne a közösség pénzügyi támogatása, mert ezek a projektek nem pusztán a szerb, a román, a magyar vagy a szlovén állampolgárok érdekeit szolgálják, hanem az európai állampolgárok érdekeit is.

 

Kiemelt kép: Szijjártó Péter Aténban tárgyal / Fotó: Szijjártó Péter közösségi oldala

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük