Magyarország mentességet kap a globális minimumadó alól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba – ez derül ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből.

Ezt az Európai Unió Tanácsának főtitkársága írta és a leírtak értelmében

a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

„Ez magyar siker” – értékelték a Világgazdaság forrásai. Az Európai Parlament májusban szavazta meg a globális minimumadót, ami egy 15 százalékos minimum társasági adó kulccsal történne meg a nagy multinacionális vállalatokra kivetve.

A legvalószínűbb forgatókönyv azonban, hogy 2023-ra csúszik át a bevezetése. A halasztásnak számos oka van, köztük a tárgyalások megtorpanása az Európai Unióban először a lengyel, majd a magyar vétó miatt, valamint az Egyesült Államokban a szenátusi jóváhagyás hiánya.

A magyar álláspont

A magyar vétó kilátásba helyezésének oka, hogy a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése markánsan rontaná a gazdaság versenyképességét.

Itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen „munkahelygyilkos intézkedésnek” nevezte a globális minimumadót. A magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek.

Azzal viszont, ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat, így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését.

Ez azért fontos, mert a minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg.

Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük