KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar adófizetők pénzéből is finanszírozzák az Ukrajnának küldött fegyvereket

A magyar honvédelmi miniszter szerdán megszavazta, hogy az Európai Unió újabb fegyvereket szállítson Ukrajnának 500 millió euró értékben. Az ötödik fegyverszállítmány finanszírozásáról szóló döntés az EU Ukrajnai Védelmi Kontakt Csoportjának miniszteri ülésén született – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Minthogy Magyarország, a kormány állítása szerint nem ad el fegyvert Ukrajnának, a magyar adófizetők EU kasszába befizetett pénzéből más uniós tagállamok fegyverszállítmányait finanszírozzák. A NATO-val egyeztetett EU lépés célja az ukrán hadsereg erősítése az Oroszország elleni háború győztes megvívása reményében.

Noha a magyar kormány békepártinak vallja magát, honvédelmi miniszterünk mégsem tartotta szükségesnek szóba hozni, hogy Ukrajna nyugati felfegyverzésével a háborút és az ukrán nép szenvedését hosszabbítják meg.

Július 5-én Várhelyi Olivér, a brüsszeli bizottság magyar biztosa is elmulasztotta, hogy a béke nyelvén beszéljen. Helyette „megingathatatlan katonai és pénzügyi támogatásáról” biztosította Ukrajna miniszterelnökét, Denisz Smihalt.

Július 7-én Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a honvédség parancsnoka (vezérkari főnök) folytatott titkos tárgyalást Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával. Látogatását az ukrán fél annak jeleként értékelte, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja Oroszország ellen.

A magyar kormány – kinyilvánított békepolitikájától elrugaszkodva – újabb és újabb engedményeket tesz a háborúpártiaknak. Ennek alapján Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője magabiztosan kijelenthette: „az EU, partnereivel együtt, továbbra is koncentráltan és kitartóan támogatja Ukrajnát”.

Az EU eddig 2,5 milliárd euró értékű fegyvert szállított Kijevnek. Az Ukrajnának juttatott nyugat-európai és amerikai fegyverszállítmányok értéke meghaladja a 10 milliárd dollárt. Borrell közölte, további összegeket gyűjtenek Ukrajna katonai támogatására.

A Kontakt Csoport ülésével egyidejűleg Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb négy sorozatlövő HIMARS rakétarendszert küld Ukrajnának.

Lásd: https://vk.com/public213869489?w=wall-213869489_68

Kiadta: Magyar Békekör

Brüsszel, 2022. július 21. csütörtök (MB)

https://vk.com/public213869489
https://bekekor.wordpress.com/
https://hu-hu.facebook.com/bekekor/

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte a török elnöktől Washingtonban

 

Kiemelt kép illusztráció: Kiemelt kép: Délkelet-Marokkóba telepített M142 HIMARS tüzérségi rendszer /archív kép / Fotó: Fadel Senna/AFP)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük