BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ma alakul meg az új Országgyűlés

Az április 3-i országgyűlési választások eredményei alapján május 2-án ül össze az új parlament, ahol a jobboldal történelmi győzelmének köszönhetően a kormánypártok 135 képviselővel kezdik meg a parlamenti munkát, miközben a baloldalon a bukás és az azt követő átrendeződés után Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb frakciója.

Ma délelőtt 11 órától tartja az 1990-es rendszerváltás óta a kilencedik, szabadon választott Országgyűlés az alakuló ülését, amit Áder János köztársasági elnöknek az alaptörvény szerint az április 3-i országgyűlési választás után harminc napon belüli időpontra kellett összehívnia.

A 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP történelmi választási sikerével a kétharmadot is meghaladó, a 199-ből 135 képviselői helyet elfoglalva lesznek jelen az Országgyűlésben a pártszövetség képviselői, így a kormánypárti politikusok várhatóan már az alakuló ülésen megválasztják Orbán Viktort miniszterelnöknek.

A Fidesz frakciójának 117 képviselője van, a parlamenti csoportot pedig az előző ciklushoz hasonlóan ismét Kocsis Máté fogja vezetni. Az új Országgyűlés második legnagyobb frakciója lesz a kisebbik kormánypárté, a Kereszténydemokrata Néppárté (KDNP), miután 18 fővel lesznek jelen a parlamentben, aminek az élén szintén nem történt változás, mivel azt az eddigi frakcióvezető, Simicskó István fogja irányítani.

Az országgyűlési választáson közösen indult hat baloldali párt – akik összesen 57 mandátumot szereztek – azonban az Országgyűlés munkájában már külön-külön, illetve egy fő függetlenként vesz részt. A baloldal legnagyobb frakciója a Demokratikus Koalíció, mivel az eddigi kilenc helyett 15 DK-s került be a parlamentbe. A Gyurcsány-pártnak valójában 16 hely jutott a parlamentben, de az LMP-vel kötött megállapodás alapján a DK-s Dobrev Klára mandátumát – aki európai parlamenti képviselő marad – átadják a baloldali törpepártnak, hogy ott is meglegyen az ötödik ember az önálló frakcióhoz.

A baloldali pártok közül nagyot bukott a Jobbik, akik az eddigi 26 helyett mindössze 10 képviselővel lesznek jelen a parlamentben, a frakciót, valamint a pártot vezető Jakab Péter mégis úgy nyilatkozott a képviselőcsoport múlt pénteki megalakulásakor, hogy az „rossz hír a Fidesznek”.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor is reagált a Donald Trump elleni merénylet kapcsán

Érdekesség, hogy a Jobbik eredetileg kilenc mandátumot szerzett, azonban Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje úgy döntött, hogy nem ül be a parlamentbe, hanem marad Hódmezővásárhely polgármestere, a mandátumát pedig a baloldal közös listáján 39. helyen szereplő, jobbikos Végh Noémi kapta meg. Az eddigiekhez képest szintén zsugorodott az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja is, mivel a pártnak csak 10 képviselője lesz a most kezdődő parlamenti ciklusban a korábbi 15-höz képest. A szocialista képviselők a posztot eddig is betöltő Tóth Bertalant választották frakcióvezetőnek.

Története során még soha nem indult önállóan az országgyűlési választásokon a Párbeszéd, ám Karácsony Gergely pártjának a baloldali közös listán elfoglalt helyeknek, valamint az egyéni körzetekben aratott győzelmeknek köszönhetően nem forgott veszélyben a parlamenti jelenléte, így öt főről hatra bővült a balliberális párt frakciója, amit Tordai Bence fog vezetni.

A parlamentbe tíz képviselővel újonnan bejutó Momentum hetek óta arra készült, hogy a választáson általuk támogatott Hadházy Ákos javaslatára bojkottálni fogják a teljes alakuló ülést, azonban a párt elnökségének a múlt heti döntése értelmében a frakció május 2-án leteszi a parlamenti esküt, de a Fekete-Győr András vezette frakció az ülés további részétől távol marad. A korábbi tervekkel ellentétben nem lesz a Momentum-frakció tagja Hadházy Ákos, aki függetlenként politizál a továbbiakban.

A Mi Hazánk Mozgalomnak hatfős frakciója lesz az új Országgyűlésben, amit Toroczkai László, a párt elnöke fog vezetni, akinek az összeférhetetlenségi szabályok miatt búcsút kell vennie az ásotthalmi polgármesterségtől.

Ismert: a Magyarországon élő nemzetiségeknek a jogszabályok kedvezményesen megszerezhető mandátum lehetőségét biztosítják, amivel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) képviseletében Ritter Imre 2018 után ismét parlamenti képviselő lesz.

Kiemelt kép: Soha korábban nem volt ekkora, 135 fős kormánypárti többség (fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 Máté Patrik / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük