KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelországban drámaian változik az ukránokhoz való hozzáállás

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egyre több lengyel ellenzi az ukrán menekültek állami támogatását, ingyenes elhelyezését és étkeztetését – derül ki egy friss felmérésből, amelyet a Rzeczpospolita című napilap idéz. Mivel Lengyelországban mintegy egymillió ilyen állami juttatásban részesülő személy él, Donald Tusk kormánya különleges kötvények kibocsátását tervezi a program további finanszírozására – jegyezte meg a Rzeczpospolita.

A lap pénteki cikkében idézte egy múlt hónapban végzett közvélemény-kutatás eredményeit, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 53 százaléka ellenzi az ukrán menekültek gyermeknevelési támogatását, 21 százalék támogatja; 47 százalék ellenzi a szociális segélyekhez való egyenlő hozzáférést, 44 százalék pedig azt szeretné, ha a kormány leállítaná az ukrán menekültek ingyenes lakhatását és étkeztetését, míg 21 százalék támogatja a juttatásokat. A Rzeczpospolita rámutatott, hogy 2022 áprilisában a lengyelek 50 százaléka támogatta a juttatásokat, és csak 20 százalékuk ellenezte azokat.

A 2022 áprilisában elfogadott ideiglenes védelmi törvény értelmében az ukrán menekültek az állam költségén lakhatást, étkezést, egészségügyi ellátást, oktatáshoz való hozzáférést és teljes szociális segélycsomagot kapnak. Emellett 300 zloty (75 dollár) egyszeri kifizetésre, valamint gyermekenként összesen 800 zloty (200 dollár) rendszeres juttatásra is jogosultak. Varsó emellett 1000 zloty (250 dollár) támogatást fizet az ukrán szülőknek egy gyermek születése esetén.

Az előző kabinet becslése szerint ez a támogatás idén 4,3 milliárd zlotyba kerül a lengyel kormánynak, a folytatásban a Rzeczpospolita szerint további 1,9 milliárd zlotyval kellene növelni az alapot.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Ukrajnából, Odesszából érkező menekülteket a vasúti peronon a délkelet-lengyelországi Przemysl vasútállomáson. © Wojtek RADWANSKI/AFP

Ez is érdekelheti:  Jourová bejelentette, az Európai Bizottság támogatja a Tusk-diktatúra tisztogatását

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük