KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország azt akarja, hogy az ukránok ismerjék el felelősségüket a volhíniai mészárlásokban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az etnikai tisztogatást végrehajtó nacionalistákat Kijev függetlenségpárti hősökké nyilvánította.

Az ukrán nacionalisták által a második világháború idején a lengyeleken elkövetett tömeggyilkosságokért való felelősségre vonás elengedhetetlen a két nemzet közötti megbékéléshez – áll a varsói parlament alsóháza által elfogadott állásfoglalásban.

A dokumentumot a SZEJM törvényhozói kedden fogadták el, amikor Lengyelország megemlékezett a 80 évvel ezelőtt Volhíniában és Kelet-Galíciában elkövetett háborús atrocitások áldozatairól. Az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA), az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) militáns szárnyának tagjai voltak a fő elkövetői azoknak a bűntetteknek, amelyeket Lengyelország népirtásnak nevez.

Korábban írtuk: Titkosítás felodva! – Ukránok vérengzéseinek dokumentumai (18+)

„Az OUN és az UPA egységeinek támadásai során, amelyeket a helyi ukrán közösség egy része támogatott, több mint 100 000 lengyelt gyilkoltak meg, gyakran nagyon brutális módon”

– fogalmaztak a lengyel képviselők. „Több százezer ember menekült el… attól tartva, hogy ugyanerre a sorsra jut”.

Az OUN az ukrán nemzetállam megteremtésének reményében szövetkezett a náci német megszállókkal, és lemészárolta azokat a csoportokat, akikről úgy vélték, hogy a céljaikkal szemben állnak.

Áldozataik között zsidók, csehek és oroszok is voltak, valamint a tisztogatások ellen fellépő ukránok is – jegyezte meg a lengyel állásfoglalás. Az etnikai tisztogatási akciót vagyontárgyak, köztük kulturális és vallási jelentőségű tárgyak elpusztítása is követte.

„A lengyel-ukrán megbékélésnek, amin mindkét nemzet képviselői éveken át dolgoztak, magában kell foglalnia a bűnösség elismerését és az áldozatokról való megemlékezést is” – hangsúlyozták a törvényhozók.

Számos lengyel tisztségviselő azt mondta, hogy a tragédia 80. évfordulója alkalmából Kijevtől elvárják a számonkérés gesztusát. Az ukrán kormány nemzeti hősöknek tekinti az UPA-t és vezetőit, mivel azok a Szovjetuniótól való ukrán függetlenségért harcoltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten csatlakozott lengyel kollégájához, Andrzej Dudához egy közös megemlékezésen Nyugat-Ukrajnában, de nem kért hivatalosan bocsánatot. Kijev varsói nagykövete, Vaszilij Zvarych korábban azt tanácsolta Lengyelországnak, hogy ne próbáljon „nyomást gyakorolni” országára, egy „elfogadhatatlan” lépés érdekében a közös múltjukkal kapcsolatban.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Megemlékezések Lengyelországban az ukrán nacionalisták tömeggyilkosságának áldozatairól © Aleksander Zielinski / Szejm Kancellária

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Ezért nem kérnek bocsánatot az ukránok a lengyelektől a tömeggyilkosságért

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: