KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyel választás: Tíz százalék feletti feldolgozottságnál nagy előny Kaczynskiéknál

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szavaztok 11,21 százalékos feldolgozottságánál a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt 40,41 százalékkal az első helyen áll – derült ki a lengyel választási bizottság legfrissebb adataiból. A második helyen a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) választási szövetség áll 26,21 százalékkal, őket követi a Lengyelország 2050 és a Lengyel Néppárt (PSL) koalíciója, a Harmadik Út közel 14 százalékkal. A Baloldal (Lewica) jelenleg 8,2, a nemzeti-libertáriánus Konföderáció 7,4 százalékon áll.

A szavazatok feldolgozása kifejezetten lassú, a late pollt – az exit poll utáni, már részletesebb eredményeket mutató felmérés – hajnali 2-3 órára ígérték, azonban azóta sem hirdette ki az Ipsos közvélemény-kutató.

Az első exit poll szerint szavazatok 36,8 százalékával a Jog és Igazságosság (PiS) végzett az elsőhelyen. A Polgári Koalíció (KO) – Donald Tusk Polgári Platform pártja által vezetett választási szövetség – második helyen futott be 31,6 százalékkal, őket követte a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út 13 százalékkal. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

Az első mandátumbecslések szerint annak ellenére, hogy a PiS végzett az első helyen, a kormányalakítás veszélybe kerülhet, hiszen ehhez 231 mandátumra lenne szüksége a jobboldali erőknek, a Konföderáció gyenge szereplése miatt azonban ez egyelőre úgy tűnik, nem lesz meg.

Eszerint a választás legnagyobb nyertese a Harmadik Út, amely szakértők szerint a PiS-től tudta elcsábítani a centrista szavazókat. Elemzők véleménye alapján a kormánypárt hibát követett el a kampányban, ugyanis szinte kizárólag magszavazóit szólította meg.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Ez is érdekelheti:  Belbiztonsági együttműködés Magyarország és Kína között

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük