Lengyel elnök: Nem félünk az oroszoktól – Lengyelországot az amerikai hadsereg fogja megvédeni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország potenciális veszélyt jelent Lengyelországra, de kicsi annak a valószínűsége, hogy egy NATO tagországot megtámadna, hiszen akkor az oroszok akkor világ legjobb hadseregével, az amerikaival lesznek kénytelenek harcolni – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Polska Timesnak adott interjújában.

Duda emlékeztetett arra, hogy hogy több mint 10 000 amerikai katona tartózkodik Lengyelországban és ez a legerősebb, a legjobb és legmodernebb felszereléssel rendelkező hadsereg, amely katonáinak van tapasztalata a háborúkban való részvételben (emlékezzünk csak Afganisztánra – szerk.). Duda azt is lemondta, hogy Lengyelország már rendelkezik azzal az amerikai infrastruktúrával, melyet a nehézfegyverek, vagy a Patriot rakétavédelmi rendszer jelent.

Joe Biden amerikai elnök lengyelországi látogatása során garantálta az ország biztonságát az észak-atlanti szerződés 5. cikkének megfelelően, és kijelentette, hogy támadás esetén a szövetség válasza azonnali és határozott lesz.

Duda elmondta még , hogy az utóbbi időben nagyon jó munkakapcsolat ápol a balti országok elnökeivel, akikkel sokszor találkozott, és együtt utazott Kijevbe. Elmondása szerint nagyon jól ismerik és megértik a jelenlegi helyzetet. Következésképpen habozás nélkül megtesznek olyan lépéseket is , melyeket más európai vezetők, bizonyos korlátok miatt, nem tehetnek meg.

A lengyel vezető ugyanakkor felrótta egyes európai üzleti köröknek, hogy az oroszellenes gazdasági és politikai szankciók ellenére vissza akarnak térni a korábbi orosz üzleti kapcsolatokhoz. Az európai vezetők azonban igyekeznek visszafogni ezeket a politikusokat.

Andrzej Duda ugyanakkor nehezményezte, hogy Lengyelország a mai napig nem kapott európai segítséget a több mint 2 milliónyi ukrán menekült támogatásáért, akik jelenleg Lengyelország területén tartózkodnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük