KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyel elnök: Nem félünk az oroszoktól – Lengyelországot az amerikai hadsereg fogja megvédeni

Oroszország potenciális veszélyt jelent Lengyelországra, de kicsi annak a valószínűsége, hogy egy NATO tagországot megtámadna, hiszen akkor az oroszok akkor világ legjobb hadseregével, az amerikaival lesznek kénytelenek harcolni – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Polska Timesnak adott interjújában.

Duda emlékeztetett arra, hogy hogy több mint 10 000 amerikai katona tartózkodik Lengyelországban és ez a legerősebb, a legjobb és legmodernebb felszereléssel rendelkező hadsereg, amely katonáinak van tapasztalata a háborúkban való részvételben (emlékezzünk csak Afganisztánra – szerk.). Duda azt is lemondta, hogy Lengyelország már rendelkezik azzal az amerikai infrastruktúrával, melyet a nehézfegyverek, vagy a Patriot rakétavédelmi rendszer jelent.

Joe Biden amerikai elnök lengyelországi látogatása során garantálta az ország biztonságát az észak-atlanti szerződés 5. cikkének megfelelően, és kijelentette, hogy támadás esetén a szövetség válasza azonnali és határozott lesz.

Duda elmondta még , hogy az utóbbi időben nagyon jó munkakapcsolat ápol a balti országok elnökeivel, akikkel sokszor találkozott, és együtt utazott Kijevbe. Elmondása szerint nagyon jól ismerik és megértik a jelenlegi helyzetet. Következésképpen habozás nélkül megtesznek olyan lépéseket is , melyeket más európai vezetők, bizonyos korlátok miatt, nem tehetnek meg.

A lengyel vezető ugyanakkor felrótta egyes európai üzleti köröknek, hogy az oroszellenes gazdasági és politikai szankciók ellenére vissza akarnak térni a korábbi orosz üzleti kapcsolatokhoz. Az európai vezetők azonban igyekeznek visszafogni ezeket a politikusokat.

Andrzej Duda ugyanakkor nehezményezte, hogy Lengyelország a mai napig nem kapott európai segítséget a több mint 2 milliónyi ukrán menekült támogatásáért, akik jelenleg Lengyelország területén tartózkodnak.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük