KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Lemondott a dél-koreai miniszterelnök, áll a bál az ázsiai országban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Felajánlották lemondásukat a dél-koreai kormány vezető politikusai, hogy vállalják a felelősséget a szerdai nemzetgyűlésen elszenvedett súlyos vereségért – írta a Guardian. A miniszterelnök, Han Dokszu csütörtökön benyújtotta lemondását, miután nyilvánvalóvá vált a konzervatív Népi Erő Párt (PPP) által elszenvedett vereség mértéke a szerdai választásokon.

Bocsánatot kérek az emberektől pártunk nevében, amely nem kapta meg az emberek támogatását”

– mondta Han újságíróknak Szöulban. Jun Szogjol dél-koreai elnök alázatosan elfogadta a választások eredményét, és az államügyek átdolgozását ígérte a választóknak.

 A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, és nagy csapást mértek Junra és konzervatív pártjára, azonban a minősített többséget nem tudták elérni.

„A kormány elgondolkodik az állami ügyeken, hogy lássa, voltak-e hiányosságok az elvárások teljesítésében, és még több erőfeszítést fog fordítani az emberek megélhetésének javítására, valamint az ország jövőjét szolgáló reformfeladatok előrevitelére”

– mondta miniszterelnök a Yonhap szerint a csütörtöki kabinetülésen.

A koreai Demokrata Párt (DP) a 254 közvetlenül megválasztott képviselői helyből 161-et, míg a Népi Erő Pártja  (PPP) 90 helyet szerzett. Az arányos képviseletet is figyelembe véve a DP és szatellitpártja összesen 175, a PPP és a szatellitpártja pedig összesen 108 mandátumot szerzett – közölték a médiajelentések.

Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a kétharmados többséget, amely lehetővé tette volna az elnöki vétó megkerülését és az alkotmánymódosítások elfogadását. Ennek ellenére az elemzések szerint az elnök, aki hamarosan ötéves ciklusának feléhez ér, „béna kacsa lesz”. Az elemzők szerint a választás tulajdonképpen egy népszavazás volt az elnök személyéről, akinek munkáját az elmúlt években a megélhetési válság és több politikai botrány is nehezítette.

A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint közel 29,7 millió ember, azaz a választásra jogosultak 67 százaléka adta le szavazatát. Ez volt az eddigi legmagasabb részvételi arány a parlamenti választásokon Dél-Koreában, habár a részvételi adatok még így is elmaradtak a legutóbbi elnökválasztástól, amely hatalomba juttatta Junt.

Ez is érdekelheti:  Szakértő: A Robert Fico elleni merényletben a békepártiságot és a keresztény értékeket érte támadás

Mandiner

Kiemelt kép: Jung Yeon-je / AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük