KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Le Figaro: Kelet-Európa „fuldoklik” az ukrán gabonában

Kelet-Európában egyre nagyobb a felháborodás, a régió mezőgazdasági termelői tiltakoznak az Ukrajnából érkező olcsó gabonaáradat ellen, amely veszélyezteti a vállalkozásaikat – jelentette a hét elején a Le Figaro.

A terményeik eladásával küszködő lengyel, román és bolgár termelők jelentős veszteségeket szenvedtek el az Ukrajnából érkező importnövekedés miatt.

Állításuk szerint azon országok gazdái, amelyek korábban beleegyeztek abba, hogy segítik a gabona Ukrajnából történő kijuttatását a világpiacokra, most tisztességtelen versennyel szembesülnek. Ráadásul nem ugyanazok a szabályozási követelmények vonatkoznak rájuk.

Tavaly májusban az Európai Unió egy évre felfüggesztette az Ukrajnából importált mezőgazdasági termékek vámját, hogy támogassa a háború sújtotta ország gazdaságát. Az Ukrajnát elhagyó gabona és más termékek azonban az EU-ban kötöttek ki ahelyett, hogy azon kívülre szállították volna őket, ami ellehetetleníti a hazai termelők helyzetét.

„Ahelyett, hogy a nemzetközi piacokra, Afrikába ment volna, ahogy azt a politikusok ígérték, az ukrán gabona Lengyelországban maradt”

– mondta Marcin Misiak lengyel gazdálkodó a sajtónak, hozzátéve, hogy rendszeres vásárlói inkább az olcsóbb ukrán kukoricát választották.

Misiak szerint 2022 augusztusában 340 euróért tudta eladni a búzát tonnánként, de 2023 márciusának elején már csak 220 euróért.

„Az EU képtelen volt előre látni az ukrán gabonafélék által támasztott verseny várható és gyors hatásait”

– mondta Sebastien Abis, a francia Nemzetközi és Stratégiai Ügyek Intézetének (IRIS) kutatója.

„Az ukrán piaci szereplők mindent megtettek, hogy pénzt nyerjenek a kialakult helyzetből. Az európai kikötőkben hatalmas volt a verseny, és az Ukrajnából importált termékek előnyben részesültek volna”.

A múlt hónapban az Európai Bizottság bejelentette, hogy pénzügyi támogatást kíván nyújtani az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek, hogy kompenzálja veszteségeiket és korlátozza a piaci egyensúlytalanságok hatását. Brüsszel egy 56,3 millió eurós válságtartalékot hívott le, amelyet a közös agrárpolitikából (KAP) finanszíroznak.

Ez is érdekelheti:  Az Európai Unió fogást keresett Magyarországon, de végül hatalmas öngólt lőtt

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Gabonatermelők szerdán mezőgazdasági gépeikkel lezárták a Duna-híd határállomásához vezető utat, tiltakozva az Ukrajnából érkező vámmentes gabonabehozatal ellen  Rusze (Bulgária) városában. NIKOLAJ DOJCSINOV

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük