A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Le Figaro: Kelet-Európa „fuldoklik” az ukrán gabonában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kelet-Európában egyre nagyobb a felháborodás, a régió mezőgazdasági termelői tiltakoznak az Ukrajnából érkező olcsó gabonaáradat ellen, amely veszélyezteti a vállalkozásaikat – jelentette a hét elején a Le Figaro.

A terményeik eladásával küszködő lengyel, román és bolgár termelők jelentős veszteségeket szenvedtek el az Ukrajnából érkező importnövekedés miatt.

Állításuk szerint azon országok gazdái, amelyek korábban beleegyeztek abba, hogy segítik a gabona Ukrajnából történő kijuttatását a világpiacokra, most tisztességtelen versennyel szembesülnek. Ráadásul nem ugyanazok a szabályozási követelmények vonatkoznak rájuk.

Tavaly májusban az Európai Unió egy évre felfüggesztette az Ukrajnából importált mezőgazdasági termékek vámját, hogy támogassa a háború sújtotta ország gazdaságát. Az Ukrajnát elhagyó gabona és más termékek azonban az EU-ban kötöttek ki ahelyett, hogy azon kívülre szállították volna őket, ami ellehetetleníti a hazai termelők helyzetét.

„Ahelyett, hogy a nemzetközi piacokra, Afrikába ment volna, ahogy azt a politikusok ígérték, az ukrán gabona Lengyelországban maradt”

– mondta Marcin Misiak lengyel gazdálkodó a sajtónak, hozzátéve, hogy rendszeres vásárlói inkább az olcsóbb ukrán kukoricát választották.

Misiak szerint 2022 augusztusában 340 euróért tudta eladni a búzát tonnánként, de 2023 márciusának elején már csak 220 euróért.

„Az EU képtelen volt előre látni az ukrán gabonafélék által támasztott verseny várható és gyors hatásait”

– mondta Sebastien Abis, a francia Nemzetközi és Stratégiai Ügyek Intézetének (IRIS) kutatója.

„Az ukrán piaci szereplők mindent megtettek, hogy pénzt nyerjenek a kialakult helyzetből. Az európai kikötőkben hatalmas volt a verseny, és az Ukrajnából importált termékek előnyben részesültek volna”.

A múlt hónapban az Európai Bizottság bejelentette, hogy pénzügyi támogatást kíván nyújtani az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek, hogy kompenzálja veszteségeiket és korlátozza a piaci egyensúlytalanságok hatását. Brüsszel egy 56,3 millió eurós válságtartalékot hívott le, amelyet a közös agrárpolitikából (KAP) finanszíroznak.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Gabonatermelők szerdán mezőgazdasági gépeikkel lezárták a Duna-híd határállomásához vezető utat, tiltakozva az Ukrajnából érkező vámmentes gabonabehozatal ellen  Rusze (Bulgária) városában. NIKOLAJ DOJCSINOV

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: