KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lavrov: Kudarcot vallottak a Nyugat erőfeszítései Oroszország elszigetelésére

Oroszország […] az „érdekek egyensúlyát” támogatja, szemben a „félelem egyensúlyával”.

A Nyugatnak nem sikerült elszigetelnie Oroszországot, a világ többsége továbbra is érdekelt abban, hogy jó kapcsolatokat ápoljon Moszkvával – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter. Azt is kifejtette, hogy a többpólusúság irányába mutató tendencia visszafordíthatatlan, akár tetszik a volt gyarmatosító hatalmaknak, akár nem.

A multipolaritásról szóló szombati World Online konferencián Lavrov úgy fogalmazott, hogy „Washington és követőinek azon erőfeszítései, hogy megfordítsák a történelmet, hogy a nemzetközi közösséget a kitalált „szabályokon alapuló rend” szerinti életre kényszerítsék”, fiaskónak bizonyulnak, és a Nyugat „teljes kudarcát” eredményezték „Oroszország elszigetelésében”.

A külügyminiszter szerint számos ország – amelyek együttesen a világ népességének 85 százalékát alkotják – világossá tette, hogy nem fogja teljesíteni az egykori gyarmatosító hatalmak akaratát.

Az orosz diplomata szerint az a tény, hogy az online fórumon több tucat nemzet küldöttei vettek részt „szinte minden kontinensről”, jól mutatja, hogy a multipolaritás eszméje milyen nagy teret nyert.

Lavrov megjegyezte, hogy Eurázsiában, az indo-csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten, Afrikában és Latin-Amerikában új globális központok alakulnak ki, és ezek a nemzetek független, nemzeti érdekek mentén álló politikát folytatnak.

A külügyminiszter szerint a fejlődő országok az elmúlt három évtizedben folyamatosan növelték részesedésüket a világgazdaságban, miközben a G7-országok szerepe csökkent.

Üdvözölte azt is, hogy egyre több ország fejezi ki érdeklődését az „új típusú” nemzetközi csoportokhoz, például a BRICS-hez és a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) való csatlakozás iránt.

Lavrov kifejtette, hogy Oroszország az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartásán alapuló többpólusú világrendet és az „érdekek egyensúlyát” támogatja, szemben a „félelem egyensúlyával”.

Vlagyimir Putyin elnök pénteken kijelentette, hogy Moszkva nem fogja betartani a „bizonyos országok” által kitalált és kikényszerített „úgynevezett szabályokat”.

Szintén pénteken Szergej Sojgu védelmi miniszter az SCO tagjaihoz szólva azt állította, hogy a Nyugat „példátlan nyomást” gyakorol a független országokra, hogy szembeállítsa őket Oroszországgal és Kínával, valamint aláássa a többpólusú világ kialakulását.

Ez is érdekelheti:  Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Lavrov hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ázsiai, afrikai és latin-amerikai képviselet bővítésére szólított fel, azzal érvelve, hogy a Nyugat túlreprezentált a nemzetközi testületben.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-ben, 2023. április 26-án, New Yorkban. © Sputnik / Orosz Külügyminisztérium / Szputnyik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük