KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

1,6 milliárd dolláros tengeralattjáró titkos terveire bukkantak egy angliai kocsma WC-jében

Egy kocsma mosdófülkéjében találtak rá a földön a Királyi Haditengerészet legújabb nukleáris meghajtású tengeralattjárója torpedószerkezetének tervrajzaira – jelentette pénteken a The Sun című brit bulvárlap egy forrásra hivatkozva.

A HMS Anson, az Astute-osztályú hajóra vonatkozó aktákat a jelentések szerint „hivatalos-érzékeny” jelzéssel látták el – ez a második szint a brit kormány háromszintű minősítési rendszerében. A hivatalos-érzékeny információkat kezelő személyeknek be kell tartaniuk a „szükséges ismeretek” elvét, különösen akkor, ha a dokumentumok „a rutinszerű vagy jól érthető üzleti folyamaton kívül kerülhetnek megosztásra” – áll az igazságügyi minisztérium honlapján.

Az újság szerint az aktákat az észak-angliai Barrow-in-Furness kikötőváros egyik pubjában fedezték fel. A létesítmény nem messze található a BAE Systems hajógyárától, ahol haditengerészeti eszközöket építenek. „Elég mozgalmas este volt” – mondta a forrás, aki állítása szerint kiszúrta a dokumentumokat. „A kocsma tele volt a dokkokból érkező emberekkel – katonákkal és civilekkel”.

„Bementem a mosdóba, és a tervek a wc padlóján hevertek… Bárki megtalálhatta volna őket” – mondta a forrás.

Az akták állítólag a tengeralattjáró hidraulikájának leírását is tartalmazták, amely „a torpedónyílásokat, a kormányzást és a felhajtóerőt vezérli”.

A haditengerészet szóvivője a The Sunnak elmondta, hogy az akták „általános kiképzési dokumentumok” voltak, de hozzátette, hogy „a megtalálásuk körülményeit” kivizsgálják.

A haditengerészet a HMS Ansont, amely tavaly került a flottához, „az Egyesült Királyság katonai képességeinek élvonalbeli tagjaként” és „a világ legfejlettebb vadász-gyilkos tengeralattjárójaként” jellemzi. Februárban a hajó a skóciai Clyde haditengerészeti bázisra hajózott tengeri tesztelésre.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük