KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lavrov: az ukrán válság az USA egypólusú világ kialakítására irányuló törekvésének az eredménye

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus, valamint a jelenleg is tartó ukrajnai válság egyenes következménye a Nyugat törekvésének, hogy egy egypólusú világot hozzon létre, amelynek része a NATO töretlen keleti terjeszkedése – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kínai Hszinhua hírügynökségnek egy szombaton megjelent interjúban.

“Az Egyesült Államok és a NATO mindig is az Oroszország megfékezésének eszközeként tekintett Ukrajnára” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az okok, amelyek végül arra késztették Moszkvát, hogy katonai műveletet indítson Ukrajnában, az évek óta tartó nyugati politikában rejlenek, amelynek része volt az ukránok oroszellenes érzelmeinek fellázítása, és “hamis választásra” kényszerítették őket Nyugat és Oroszország között.

“A Nyugat volt az, amely először felbujtott, majd támogatott egy alkotmányellenes államcsínyt Kijevben 2014-ben”, amely egy olyan belső ukrán konfliktushoz vezetett, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei soha nem próbáltak megoldani – mondta Lavrov, miközben azzal vádolta Washingtont és szövetségeseit, hogy “elősegítették” Kijev “agresszív oroszellenes irányvonalát” és “nacionalistákat tereltek a Donbassz-válaság katonai célú megoldására”.

Washington és Brüsszel 2021 decemberében is lesöpörte Oroszország európai biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatait – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint hogy az Oroszország által függetlenként elismert két köztársaság vezetésének kérésére elindítsa katonai műveletét a Donbassz népének védelmére.

Oroszország egy “békés, szabad, semleges, virágzó és baráti Ukrajnában” érdekelt – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy Moszkva szeretné helyreállítani “az oroszok és az ukránok közötti évszázados kulturális, gazdasági és családi kapcsolatokat”. Elmondta azt is, hogy az orosz és az ukrán delegáció naponta videokapcsolaton keresztül tárgyal egy esetleges békemegállapodás részleteiről.

Lavrov szerint a dokumentumnak rendelkezéseket kell tartalmaznia Ukrajna “semleges, nukleáris fegyverektől mentes, el nem kötelezett és demilitarizált státuszáról”, valamint Ukrajna biztonságára vonatkozó garanciákat.

Az orosz miniszter szerint a Nyugat által folytatott “uszító politika” akadályozza a békefolyamatot. “Ők [az Egyesült Államok és szövetségesei] de facto arra bátorítják Kijevet, hogy az utolsó emberig harcoljon [Oroszországgal] azáltal, hogy fegyverekkel pumpálják tele [Ukrajnát] és zsoldosaikat küldik a területére” – mondta.

Ha az USA és a NATO valóban érdekelt lenne az ukrajnai válság megoldásában, akkor megértették volna, hogy az ukrán népnek nem annyira Stingerekre vagy Javelinekre, mint inkább humanitárius segítségre van szüksége – véli a miniszter.

Oroszország “mintegy 15 ezer tonna humanitárius segélyt” szállított a Donbassz köztársaságokba, valamint azokra az ukrán területekre, amelyeket erői a hadművelet megkezdése után elfoglaltak – mondta.

Mintegy 2,8 millió ember, köztük 16 ezer külföldi állampolgár kérte Oroszországtól, hogy evakuálja őket a háborús övezetből – árulta el a miniszter.

Ez is érdekelheti:  Nagy István: a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a minőségi termelés

Oroszország eddig több mint egymillió embert evakuált, köztük 120 ezer harmadik ország állampolgárát, és több mint 9500 “teljesen felszerelt” menekültszállást hozott létre a területén – mondta, hozzátéve, hogy a konfliktus elől menekülők “szakszerű orvosi ellátásban és pszichológiai segítségnyújtásban” is részesülnek.

Ami most történik, az nem egy “új hidegháború”, hanem Washington és szövetségesei folyamatos kísérletei arra, hogy “az USA-központú világmodelljét” ráerőltessék más nemzetekre – mondta Lavrov.

Az USA és szövetségesei arra törekszenek, hogy az ENSZ-alapú világrendet lerombolják, és azt a saját “szabályaikon alapuló rendjükkel” váltsák fel. Ukrajna nem az egyetlen hely a világon, ahol az Egyesült Államok és szövetségesei ezt a célt igyekeztek elérni – jegyezte meg a miniszter, példaként említve Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázását, az Irak 2003-as lerohanását és a szíriai válságot, mint ennek a “romboló politikának” a példáját.

Most az USA az ázsiai-csendes-óceáni térségben is “kifejezetten Kína-ellenes politikát” kíván folytatni – figyelmeztetett a miniszter.

Oroszország ukrajnai hadművelete hozzájárul ahhoz a folyamathoz, hogy “felszabadítsuk a világot a Nyugat e neokolonialista igája alól, amely erősen a rasszizmuson és az [amerikai] kivételességen alapul” – véli Lavrov.

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük