KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lavrov: az Eurázsiai Gazdasági Unió is felhagy a dollár alkalmazásával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tagállamai hamarosan megkezdik a kereskedelmi statisztikák számítását az amerikai dollártól eltérő pénznemekben – közölte Szergej Lavrov.

“Az EaEU az egyik legdinamikusabban fejlődő regionális szövetség. Közel 185 millió fogyasztót egyesít, a teljes bruttó jövedelem pedig meghaladja a kétbillió amerikai dollárt” – mondta Lavrov.

“Tehetetlenségből dollárban számolunk, bár biztos vagyok benne, hogy ez hamarosan elmúlik” – jegyezte meg.

A Vietnámmal és Szingapúrral kötött szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodás már érvényben van – mondta a vezető orosz diplomata.

“Tárgyalások folynak az Iránnal és Egyiptommal kötendő megállapodásról. A tervek szerint hivatalos preferenciális kereskedelmi tárgyalásokat kezdenek Indiával, Indonéziával és az Egyesült Arab Emírségekkel, Izraellel támogatják a releváns kapcsolatfelvételt, és egy közös munkacsoport aktívan tanulmányozza a megállapodás megkötésének lehetőségét Mongóliával, még egy szomszéddal” – tette hozzá Lavrov.

Oroszország folyamatosan csökkenti a dollár használatát a külkereskedelemben. Moszkva 2018-ban jóváhagyta a hazai gazdaság dollármentesítésének tervét is. Idén azonban felgyorsította az általa “kompromittáltnak” nevezett valutáktól való eltávolodás folyamatát, miután példátlan szankciókat vezettek be Oroszország ellen. Moszkva idén rubelalapú fizetési rendszert vezetett be a gázexportra, és fokozta a nemzeti valuták használatát a külkereskedelemben.

Hivatalos adatok szerint 2022 augusztusára a nemzeti valuták aránya az Eurázsiai Gazdasági Unió-tagországok közötti kölcsönös elszámolásokban 74% volt, a tranzakciók több mint fele orosz rubelben történt.

Orosz Hírek

Kapcsolódó:

Ismét kamatot emelt a Federal Reserve

Ez is érdekelheti:  A lengyel elnök Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük