KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Közel állnak az oroszok a teljes Donyec-medence elfoglalásához

Az orosz csapatok állítólag közel állnak ahhoz, hogy elfoglalják a teljes Donyec-medencét.

Öt rakéta csapódott be a Lvivben vasárnap hajnalban – jelentette be a nyugat-ukrajnai város polgármestere Andrij Szadovij. Egyelőre nem tudni, hogy az oroszok milyen célpontokat lőttek. Korábban a támadók megsemmisítettek Lvivben egy hatalmas olajtározót – közölte a Guradianra hivatkozva a Vadhajtasok.hu.

Közben az orosz erők közel állnak ahhoz, hogy a Kelet-Ukrajnába vezényelt és a már ott lévő egységek részvételével létrehozzák azt a katonai erőt, amely képes lehet a térségben állomásozó ukrán főerők legyőzésére és a Donyec-medence teljes területének az elfoglalására. Ukrán források szerint a hét végén eddig a védők 12 orosz támadást vertek vissza, és megsemmisítettek tíz harckocsit, 15 páncélozott szállítójárművet, valamint öt orosz löveget.

Mariupolban, ahol a félmilliós várost védők ukránok elutasították a megadásra vonatkozó orosz ultimátumot, folytatódnak a harcok. A mintegy ezer ukrán katona az Azovsztal acélipari kombinát területére szorult vissza.

Az Azovi-tenger partján lévő város Ukrajna egyik legfontosabb kikötője és ha a település elesik, ez lesz az első jelentős város, amelyet elfoglalnak az orosz hadsereg katonái.

Luhanszki kormányzó: Nincs több biztonságos hely, meneküljetek!

A területről folyamatos az evakuálás, annak ellenére, hogy az orosz erőkkel nem állapodtak meg a hivatalos kiűrítési útvonalakról.

A Luhanszki Területi Katonai Adminisztráció vezetője hétfőn evakuálásra sürgette a civileket, mondván, „nincsenek már biztonságos helyek” a kelet-ukrajnai régióban – számolt be a CNN.

„Meneküljön mindenki, amíg lehetséges!” – mondta Serhii Haidai, aki szerint a kiürítést hétfőn Popasnából, Rubizsnéből, Hirszkéből, Szeverodonyeckből és Liszichanszkból hajtanák végre, még úgy is, hogy az orosz erőkkel nem állapodtak meg hivatalos evakuálási útvonalakról – írta meg a Mandiner.

„Mindegy, hogy mi lesz, folytatjuk az evakuálást” – mondta.

Haidai azt követően nyilatkozott, hogy vasárnap kudarcot vallottak a dél- és kelet-ukrajnai harcok során a háborús zónában rekedt civilek biztonságos evakuálási útvonalairól szóló tárgyalási kísérletek, a helyi tisztviselők azonban felszólították az embereket, hogy hagyják el a területet.

Ez is érdekelheti:  Nem enged a kánikula, megdőlhet ma a melegrekord

Orientalista.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük