KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kormányinfó: Marad a kamatstop, négy százalékos gazdasági növekedés is lehetséges

A kormány május 30-án nyújtja be a költségvetést az Országgyűlésnek − emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. 

A költségvetés elfogadása

A tárcavezető hangsúlyozta: A tegnapi kormányülésen a jövő évi költségvetés tervezetéről volt szó, amit számtalan nehézség közepette kell megtervezni. Hozzátette: Ennek ellenére azonban a kormány fenntartja azt a gyakorlatot, hogy a költségvetést a tavaszi ülésszakban a költségvetést fogadják el. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a költségvetés végszavazása július 7-én várható. A költségvetési hiány a jelenlegi tervezet szerint a jövő évben 2,9 százalék lesz. A szankciók kivezetése esetén a költségvetés mozgástere igencsak megnőne, az ország helyezte jóval könnyebbé válla. A háborús helyzet miatt a honvédségre is több mint a GDP két százalékát fogják költeni.

A kamatstop meghosszabbítása

A miniszter elmondta: a kormány ismét meghosszabbította a kamatstopot, amivel 350 ezer családot véd meg a magas kamatokkal szemben. Hozzátette: az intézkedés 2022-ben 80 milliárd, majd pedig további 60 milliárd forintos segítséget jelentett a családoknak, illetve 28 ezer vállalkozás 1000 milliárdnyi hitelállománya esik a kamatstop hatálya alá. Szerinte ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor dönthetnek a kamatstop kivezetéséről, ez nagyjából az idei év végén lehet esedékes.

Európai Bizottsággal való megállapodás sarokköve

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy az Országgyűlés múlt héten megszavazta az igazságügyi csomagot, ami az Európai Bizottsággal való megállapodás egyik sarokköve volt. Mint mondta, a kormány arra számít, hogy néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, miután a magyar fél minden feltételt teljesített.

Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni.

A miniszter egyúttal arra kérte a magyar baloldal képviselőit, hogy álljanak a magyar tanárok, a magyar egészségügy és a magyar gazdaság mellé. Ennek kapcsán Gulyás Gergely Molnár Csaba EP-s képviselőt idézte, aki kijelentette: neki hazafias kötelessége, hogy EU-s pénzek ne érkezzenek Magyarországra. A tárcavezető szerint ezen a hozzáálláson változtatni kell, hiszen ez akadályozza az uniós források feloldását, a tanárok béremelését, az egészségügy fejlesztések egy részét, és  minden olyan gazdasági támogatást, amit ezek a források lehetővé tesznek.

Ez is érdekelheti:  Így hazudik az olasz antifa Strasbourgból: Orbán Magyarországán az alapvető jogaimat sem biztosították

„Sajátos helyzet amikor a pénzügyi ellenőrzést a tolvajra bízzák”

– fogalmazott Gulyás Gergely lapunknak az európai parlament költségvetési ellenőrzési bizottsági delegációjának jövő heti magyarországi látogatásáról.

A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány megadja a tájékoztatást a delegációnak, bár szerinte nem számíthatunk korrekt eljárásra.

A teljes Kormányinfót itt lehet megtekinteni:

https://www.facebook.com/watch/?v=625169445879930

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük