Kónya-Hamar Sándor: A SZELLEM ÉS LÉLEK MAGAS TISZTASÁGÁBAN – Tűnődés 2021. október 6. és 23. között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kivételesen súlyos időkben, s a történelmét építő nemzet életében, – sohasem kétséges, hogy melyik a helyes út – vezessen bár az a vesztőhelyhez, hol emberi tisztességnek és katonabecsületnek kell az árát megadni. Megadni úgy, hogy vállalt haláloddal is bizonyítsd: méltóbb vagy azokra a történelmi és politikai javakra, mint legyőződ és kivégződ, melyekért az életedet veszik el. Így is jobban szolgálva az emberiség haladását, mint amaz. Így bizonyítva azt, hogy emberségedben s általa nemzeted emberségében inkább bízhatnak a nemzetek, mint ama másikéban.

Az Aradi Tizenhárom (s Magyarország első felelős miniszterelnöke), de az 56-os forradalmárok és srácok áldozata tehát, mindmáig bizonyossága annak a ténynek, hogy a történelemben a győztesek igazsága mellett van és lesz igazuk a veszteseknek is. Akiknek halála, áldozata ezért FÉNYÉRTÉK, -mert hangtalan és névtelen erők legyőzhetetlensége szabadul fel a fizikai és konkrétan egyedi pusztulással. Függetlenül attól, hogy magyar, osztrák, német, horvát, szerb, örmény,- született hadvezér és közepes tábornok, forradalmár és királypárti, értelmiségi vagy munkás-paraszt srác, – katolikus , protestáns, pravoszláv ortodox vagy izraelita halt a közös ügyért, – melyet nevezhetünk magyar mítosznak és igazságnak is,- de így névtelen és halhatatlan egységes erő, mely ha kell, részenként magát így szabadítja föl, s a nemzet sorsát úgy viszi előre, hogy bizonyítja is,-  akik valamiért képesek meghalni, azok mindig a félreérthetetlen igazságot bizonyítják, és azt, hogy akik képesek erre, azok önmagukhoz méltatlanok nem lettek! Mert aki önmagához hű, azáltal a többi hűségét is elismeri. S ha valaki nemzetünk történelmében erre példát keres, mást sem talál minduntalan, mint bizonyítékot.

Ezért is fogalmazzuk meg megbocsáthatatlan reményünket, mely nem önkény, nem szeszély és nem torzítás, hanem a túlélni akaró ember személyes garanciája, – hiszen Jeruzsálem tornyain sem zengtek különbül a jeremiádok, mint tudatunk tényei, – melyek szerint a nemzet minden nemzedéke magával hozza a történelmi feladatot. S az olyan teher, amelyből, ha az ember minél többet vállal fel, annál könnyebben jár és szárnyal, tehát halad s így éppen a szellem és a lélek magas tisztaságát érheti el. És ebből a magas tisztaságból érkezett a magyarság címére az a három nagy európai léttartalom is, mely a X. században a kereszténység, a XVI. században reformáció, a XIX. században pedig a nép- és nemzetszabadság volt. S mindhárom magyar lényeggé is vált, nevén nevezve a megtalált történelmi sorsot! Mert a történelmet sohasem a kényszer teremti, hanem a túlélési ösztön s a tudat szintjére emelkedő közösségi szenvedély, mely sorsként is állandóan korszerű-!-

Mártírjaink ezért elevenek a halálban is. Mert holtukban is korszerű sorsunkat álmodják, hogy tudjuk kimondani és így elválasztani az IGENT a NEM-től. Ez viszont nem történhet meg anélkül, hogy ne ismernénk fel idejében az életnél is fontosabb értékeket, éppen a személyiség szabadságának tudatos érvényesítésével, mellyel viszont a közöségi ösztön is helyreáll, – szenvedélyek és értékek duhajkodása közben is. És ennek köszönhetően a magyarság történelme nem szerencsejáték immár, s a véletlen műve sem lehet!

A vértanúsors pedig emberiségkérdés is! Mert távlatokat oldhat meg. S a magyar nemzet készséget szerzett általa is, arra, hogy végül abban világban, amelyben több mint ezer évig nem tudott elhelyezkednie, abban most végre önmagát is megtalálja.

A vértanúságot vállalok emléke ezért is áldott, mert a magyart, mint választott nemzetet, emeli a lélek és szellem magas tisztaságába!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük