Kiszivárgott a Pfizer vakcinájának ára – a gyógyszergyár nem örült a hírnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Nem csak a Pfizer árai kerültek nyilvánosságra

Kiszivárgott az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett koronavírus-vakcina ára. A gyógyszergyár természetesen nem örült a dolognak.

Európai Bizottság korábban megtagadta a vakcinák vételárának nyilvánosságra hozatalát – a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva. Az Unió területén az Európai Bizottság vásárolja meg a vakcinákat és adja tovább a tagállamoknak.

A Pfizer vakcina árát egy belga költségvetésért felelős államtitkár, Eva De Blekker tette közzé a twitteren. Mégpedig azt az árat, amelyért a belga állam vásárolja meg az EU-tól. Később a bejegyzést törölte, de az internet nem felejt, a Politico pedig közölte a poszt tartalmát. Kiderült, hogy a belgák egy adag Pfizer vakcinához 12 euróért jutottak, és összesen 5 millió adagot rendeltek, ami 2,5 millió ember beoltására elegendő. (Belgium is többféle vakcinát vásárol, összesen 33 millió adagot 279 millió euróért).

A súlyos elszólásra elkezdődött a magyarázkodás, és több, más összeget említő információ is megjelent a nyugati sajtóban. A Reuters szerint például az EU 15,50 euróban állapodott meg a Pfizerrel (ez nagyjából közelít a vakcina Amerikában leszerződött árához).   De nem csak a Pfizer árai kerültek nyilvánosságra. Az AstraZeneca vakcinája 1,78 euróért, a Johnson&Johnsoné 8,5 dollárért, a Sanofi/GSK oltóanyaga 7,56 euróért, a CureVac-é 10 euróért, a Modernáé 18 dollárért.   Körkép.sk

Forrás:
KÖRKÉP.SK

 

Ez is érdekelheti:

E tények szerint A VILÁGJÁRVÁNYT MEGTERVEZTÉK!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük