KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína: az USA a világ legnagyobb emberi jogsértője

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Peking válaszlépéseket ígért, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza azt a “feketelistát”, amelyre az emberi jogok megsértése miatt kerültek a kínai tisztviselők.

Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő keddi szokásos sajtótájékoztatóján azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy “Kínát rágalmazza, kínai tisztviselőket nyom el ok nélkül, megsérti a nemzetközi jogot… és durván beavatkozik Kína belügyeibe”.

Vang közölte, hogy Peking “kölcsönös ellenintézkedésekkel” fog válaszolni, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza azonnal a szankciókat.

A nyilatkozatot azután tették, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg a kínai kormányt, hogy “népirtást és emberiség elleni bűncselekményeket” követ el az ujgurokkal, a túlnyomórészt Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban élő muzulmán etnikai kisebbséggel szemben. Hozzátette, hogy Washington feketelistára tette azokat a kínai tisztviselőket, akik szerinte vétkesek az emberi jogok megsértésében.

Vang válaszolt, és az Egyesült Államokat “a világ legnagyobb emberi jogsértőjének” nevezte, amelynek az amerikai őslakosokkal szembeni történelmi bánásmódja “de facto népirtásnak minősül”. Ugyancsak bírálta Washingtont a fekete amerikaiak “hosszú ideje tartó rendszerszintű faji megkülönböztetése” miatt.

Több globális emberi jogi csoport már régóta vádolja Kínát az ujgurok elnyomásával és munkatáborokba kényszerítésével. Peking tagadja a vádakat, és kitart amellett, hogy az ujgurok az állami integrációs és deradikalizációs programok részeként szakoktatási és képzési központokban tanulnak.

Kiemelt képen: Xi Jinping kínai elnök / NICOLAS ASFOURI/AFP

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: