KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev: Ukrajnában nincs orosz nemzeti kisebbség és ezt Brüsszelben is így gondolják

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Bizottságnak nem lehet panasza az ukrajnai orosz kisebbség diszkriminációjára, mert nincs ilyen népcsoport – állította Olha Sztefanyisina, Kijev európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

Egyes uniós tagok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Ukrajna a 2014-es nyugati támogatású kijevi fegyveres puccs óta elfogadott törvények alapján bánik az etnikai kisebbségekkel, többek között amiatt, hogy a kormány az ukrán nyelv használatát az oktatás és a média szabályozásával erőlteti.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Sztefanyisina azonban ragaszkodott ahhoz, hogy

“Ukrajnában nincs orosz kisebbség. Nem létezik. Nincs egyetlen jogilag meghatározott közösség sem, amely orosz kisebbségként azonosítaná magát”.

Hozzátette, hogy “amikor akarok, ukránul beszélek, amikor másképp akarok, oroszul beszélek”. Sztefanyisina azt állította, hogy ehhez nincs szüksége az EU vagy a “moszkálok” – /az ukránok egy része által az oroszokra használt pejoratív kifejezés/ – engedélyére.

A politikus továbbá kijelentette, hogy a brüsszeli tisztviselők osztják az ő álláspontját.

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna uniós csatlakozásáról. A bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azzal érvelt, hogy Kijev lépéseket tett bizonyos reformok végrehajtása terén a kisebbségi kérdésekben.

Sztefanyisina megjegyzései nyilvánvalóan megerősítik az orosz médiában szerdán megjelent jelentéseket, amelyek szerint Brüsszel úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja az Ukrajnában tapasztalható oroszellenes diszkriminációval kapcsolatos állításokat.

“Hadd legyek teljesen világos: az orosz nyelv használata nem olyasmi, amire az Európai Bizottság figyelmet fordít” – idézett egy uniós forrást a RIA Novosztyi.

A nyelvpolitikára vonatkozó uniós ajánlások csak a magyarokra, románokra és bolgárokra vonatkoznak majd – állította a forrás, hozzátéve, hogy Kijev halad a követelések teljesítése felé.

A nyelvi viták egyik legutóbbi példája, hogy egy oroszul beszélő kijevi sofőrt kitiltott az egyik fuvarmegosztó szolgáltató, miután elutasította két utas követelését, hogy ukránul beszéljen. Az incidensről készült videó október végén terjedt el, és felhívta Taraszk Kremen nyelvi ombudsman figyelmét, aki fogadkozott, hogy a dacos sofőr “nem fogja megúszni a büntetést”.

Ez is érdekelheti:  A balliberális lengyel kormány a gazdák tiltakozásának erőszakos leverésére készül

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által az EU kérésére szeptemberben végzett felmérésben a válaszadók 45%-a a nyelvi megkülönböztetést nevezte meg a leggyakoribb előítéletnek Ukrajnában.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Kijev: Ukrajnában nincs orosz nemzeti kisebbség és ezt Brüsszelben is így gondolják

  1. Népirtásnak minősítette a lengyel szejm az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai mészárlást pénteken egyhangúlag elfogadott határozatában.

    Remlhetőleg CSAK elüldözték Donyeckből a hiányzó oroszokat.
    Persze Ukrajna építette fel Odesszát is, így egy másél milliós városban ezért nem található egyetlen OROSZ sem !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük