Kiderültek a rezsiszabályozás részletei

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hétfőn este tették közzé a Magyar Közlöny legújabb számát, melyből kiderültek az augusztustól érvényes új rezsiszabályok részletei, melyek érintik a mikrovállalkozásokat és a társasházakat is.

Augusztustól érvényesek az új rezsiszabályok, melyek értelmében csak limitált keretig kapható a teljes rezsicsökkentett ár, mely felett csak a lakossági piaci áron vásárolható a gáz és az áram, mely így is jutányosabb, mint a tényleges versenypiaci ár. A hétfőn megjelent részletek egyértelműsítik, hogy ez érvényes a mikrovállalkozásokra is, amelyeknél a kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a szolgáltatók ennek érdekében átállnak a naparányos elszámolásra, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron”.

Kiderült továbbá az is, hogy a földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázás, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezménymeghatározást kell alkalmazni.

Abban az esetben, ahol egy épületben keverve vannak a lakások és a mikrovállalkozások, ott a szabály az, hogy akkor maradhat a rezsicsökkentés, amennyiben az épületben a műszakilag megosztott, önálló lakások legalább annyian vannak, mint az oda bejelentett cégek.

A mikrovállalkozások akkor is kapnak rezsikedvezményt, amennyiben erről nem kaptak a szolgáltatótól okiratot.

Az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságot alátámasztó irat a megjelölt határidőt követő 15 napon belül az egyetemes szolgáltatóhoz beérkezik, úgy kell tekinteni, mintha határidőben rendelkezésre bocsátották volna”

– írja a Magyar Közlöny, majd a következő pontban úgy folytatták, hogy az a nem lakossági felhasználó, akinek egyetemes szolgáltató általi ellátása 2022. június 18. napját követően kezdődött meg, és az ESZ-rendelet vagy e rendelet alapján nem jogosult egyetemes szolgáltató általi ellátásra, az érintett felhasználási hely megjelölésével az őt ellátó egyetemes szolgáltató részére 2022. augusztus 15-ig köteles nyilatkozni erről.

Mandiner

Kiemelt kép: © Getty Images / Peter Dazeley 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük