KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Két hetet adott a kormány a forgalmazóknak, hogy csökkentsék a 95-ös benzin és a gázolaj árát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kormány felszólította a hazai üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány szerdai ülése után arról beszélt, hogy főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. A gázolajnál jelenleg tíz, a benzinnél 27 forint az eltérés. A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, utána újra előveszik a kérdést.

Tankol egy autós, pörög a számláló. Tizenöt liter benzinért csaknem 10 ezer forintot kellett fizetnie az autósnak egy nyíregyházi benzinkúton szerdán. Vagyis annál a töltőállomásnál a 95-ös üzemanyag literenként 648 forintba kerül. Míg a benzin ára egyelőre stagnál, a gázolaj ára múlt hét péntek óta 8 forinttal csökkent. A dízel jelenleg 640 forintba kerül literenként.

Magyarországon a régiós átlagnál is drágább az üzemanyagok ára – derült ki múlt pénteken a KSH által közölt adatokból.

Míg a benzin 3,2 százalékkal, a dízel 5 százalékkal kerül többe nálunk, mint a környező országokban.

A kormány folyamatosan figyeli az üzemanyagárak alakulását. Korábban egy megállapodás is született a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, miszerint a hazai üzemanyagáraknak a régiós átlagáraknak megfelelően kell alakulnia nem tartózkodhat efölött.

A KSH által közölt adatok óta több benzinkút-üzemeltető, köztük a Mol is csökkentette az üzemanyagárakat.

„A kormány ugyanakkor megállapította, hogy mindez a kedvező elmozdulás azonban még nem elég, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak, mint a régiós átlagszint. Éppen ezért kéthetes ultimátumot adott a kormány az üzemanyag-kereskedőknek ahhoz, hogy az áraikat önként a régiós átlaghoz igazítsák” – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán.

A miniszter közölte:

a gázolaj esetében 10 forint, a benzin esetében még mindig 27 forint az eltérés, ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest.

„Annak érdekében, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti korábban megkötött megállapodás érvényre jusson, azaz a magyar üzemanyag árak ne szakadjanak el a régiós átlagtól, a kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. Ez azt jelenti, hogy főként a két üzemanyag(típus) esetén, a 95-ös benzin és a gázolaj esetében érvényre kell juttatni azt, hogy az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton hangsúlyozta: háborús árak vannak a piacon, ami jelentős terhet ró a magyar családokra a mindennapokban.

A miniszter hozzátette: a valós megoldást a béke jelentené, de addig is a kormány arra törekszik, hogy leszorítsa a háborús árakat.

Ez is érdekelheti:  Moszkva: ekkor törhet ki a harmadik világháború

Éppen ezért a családok védelme érdekében újra nyomatékosan arra kérik az üzemanyag-kereskedőket a lehető legrövidebb idő alatt érjék el a régiós átlagárakat. Nagy Márton leszögezte: ha ez nem sikerül,

a kormány két hét múlva újra előveszi a kérdéskört és kemény eszközökkel fog beavatkozni, ha ez szükséges.

hirado.hu

Kiemelt kép: illusztráció / pixabay 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük