KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Júniusban lesz a nagy Orbán–Zelenszkij találkozó Kárpátalján

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor magyar kormányfő júniusban Kárpátaljára látogat, a miniszterelnök a tervek szerint kárpátaljai útja során találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel – írja a kiszo.net, a mukachevo.net alapján, ami saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva szombat délután azt közölte, hogy a két politikus közösen avatja fel az 1910-ben épített Osztrák–Magyar Bank egykori munkácsi fiókintézetében kialakított Munkácsy Mihály Magyar Házat. A magas rangú vendégek felkeresik Dercenben a Munkács Futball Akadémiát is. 

A Mukachevo szerint Zelenszkij és Orbán megvitatja a két ország közötti kapcsolatokat. Mint ismert, a magyar kormányfő és az ukrán elnök találkozóját tavaly nyárra ígérték, de ez elmaradt.

Ukrajnának gondoskodnia kell a területén élő nemzeti kisebbségekről, így a kárpátaljai magyarokról, hogy ne ismétlődjenek meg a Krím félszigeten és a Donyec-medencében történtek – jelentette ki korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint. Az ukrán államfő külön kitért Kárpátaljára, ahol a legnépesebb nemzeti kisebbséget a magyarság adja.

„Azt szeretném, hogy ukránok akarjanak lenni, de közben emlékezzenek arra, hogy magyar nemzetiségűek, például azok, akik Beregszászon élnek. Mindazonáltal ahhoz, hogy ukránok legyenek, szükséges, hogy a magyar útlevelet ne akarják felvenni…” – mondta Zelenszkij, aki véleményem szerint ezt nem igazán gondolta végig, majd hozzátte, hogy már több éve megy Kárpátalján a honosítás, azaz a magyar útlevelek osztogatása. „Szeretném, hogy (a magyarok) úgy érezzék, gondolnak rájuk, gondoskodnak róluk” – adott hangot reményének az ukrán elnök.

Zelenszkij mondandójából az tűnik kirajzolódni, hogy az államfő aggódik az ország területi integritásáért, a nemzeti kisebbségekre gyakorolt külföldi befolyás miatt.

„Ismerem a részleteket, érzem a kockázatokat, érzem más államok befolyását.” – mondta, emlékeztetve, hogy Ukrajnában számos kisebbség él, amelyet meg kell védeni, különben a jövőben lesznek még Krímek és Dombaszok.

Kovácsi Sándor /Hungary First

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: