A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Johnson: vegyes jelzések érkeznek Oroszországból

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint „vegyes jelzések” érkeznek Oroszországból, mivel az orosz-ukrán határnál felsorakozott orosz haderő részleges visszavonásáról szóló, illetve a tárgyalási készségre utaló moszkvai bejelentésekkel egy időben további orosz katonai előkészületek jelei is látszanak a hírszerzési adatokban.

Johnson, aki kedden a brit kormány különleges fejlemények idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülésén elnökölt, az értekezlet utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: „hétfőről keddre virradóra” megjelentek a diplomáciai nyitás jelei, és tapasztalható tárgyalási készség Oroszország részéről.

Ugyanakkor a frissen beérkező hírszerzési adatok még mindig nem adnak okot bizakodásra: ezek az értesülések egyebek mellett arról szólnak, hogy orosz tábori kórházak épülnek az ukrán határ közelében és Fehéroroszországban, és ebből készülő invázióra lehet következtetni. Mindemellett az orosz fegyveres erők egyes alakulatai közelebb vonultak az ukrán határhoz – mondta a brit kormányfő.

Johnson szerint mindezek vegyes jelzések, és ez is indokolja a Nyugat kemény, egységes fellépését különösen a gazdasági szankciók terén.

A brit kormány által az orosz invázió esetére tervezett szankciókról elmondta: ezek célkeresztjében mindenekelőtt bizonyos orosz bankok és vállalatok állnak. Emellett a célok között szerepel a Londonban és más brit nagyvárosokban felhalmozott orosz tulajdonú ingatlanvagyon, illetve a nagy-britanniai vállalatokban vásárolt orosz tulajdonrészesedések feltárása.

A brit kormány az Ukrajna elleni invázió esetére előkészített szankciók részeként lépéseket tenne annak megakadályozására is, hogy orosz vállalatok London pénzügyi központjában hajthassanak fel tőkét – mondta a keddi COBRA-ülés után Boris Johnson.
A brit miniszterelnök szerint ez „nagyon-nagyon kemény szankciócsomag”, és készen áll a bevezetésre, ha Oroszország „annyira meggondolatlannak és felelőtlennek bizonyul”, hogy inváziót indít Ukrajna ellen.

Johnson kijelentette: a brit kormány az egyes tényezők kockázati egyenlegét mérlegelve úgy döntött, hogy nyitva tartja Nagy-Britannia kijevi nagykövetségét. A brit miniszterelnök szerint London tudja, hogy ennek vannak kockázatai, de úgy tartja, hogy a kijevi brit nagykövetség folyamatos működtetése is az Ukrajnának nyújtott brit támogatás fontos jelképe.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter előző nap bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe telepíti át nagykövetségét Kijevből.

MTI

Kiemelt kép: Pic: SIMON DAWSON/AFP/

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: