KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Januártól megszűnik az el nem ismert Hegyi-Karabah köztársaság

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hegyi-Karabah 2024. január 1-jétől megszűnik – egy ilyen rendeletet írt alá az el nem ismert köztársaság elnöke, Samvel Sahramanjan – írja a Karabah Infocenter.

“Döntés született: 2024. január 1-jéig minden állami intézményt és szervezetet feloszlatnak a tárcák alárendeltségében, és a Hegyi-Karabah (Arcah) Köztársaság megszűnik létezni” – olvasható a rendeletben.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy mindez a karabahi nép fizikai biztonságának és létfontosságú érdekeinek biztosításának prioritása alapján történik, figyelembe véve az Azerbajdzsánnal az orosz békefenntartók közvetítésével elért megállapodást. Ennek értelmében Hegyi-Karabah minden lakosa, beleértve a fegyvert letett katonai személyzetet is, szabad, önkéntes és akadálytalan áthaladást kap a Lacin-folyosón.

Hegyi-Karabah lakosságát, beleértve a Hegyi-Karabahon kívül élőket is, felkérik, hogy ismerkedjenek meg az Azerbajdzsán által biztosított reintegrációs feltételekkel, hogy önállóan dönthessenek a régióban maradás lehetőségéről.

A rendelet a kihirdetést követően azonnal hatályba lép.

Szeptember 19-én Azerbajdzsán katonai műveletet indított Hegyi-Karabahban, amelyet “helyi terrorellenes intézkedéseknek” nevezett az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Jereván agressziónak minősítette az incidenst, hangsúlyozva, hogy Karabahban nincsenek örmény egységek.

Moszkva felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, hogy azonnal szüntessék be az ellenségeskedést, és térjenek vissza a 2020 novemberében kötött háromoldalú megállapodások végrehajtásához.

Egy nappal később, orosz békefenntartók közvetítésével Baku és Sztepanakert tűzszüneti megállapodást kötött. A tűzszünet egyik feltétele az örmény alakulat lefegyverzése és a nehézfegyverek kivonása volt Karabahból. Szeptember 21-én a karabahi örmények képviselői az azerbajdzsáni Jevlakh városában találkoztak egy azerbajdzsáni küldöttséggel, hogy a régió köztársaságba való integrálásáról tárgyaljanak. Másnap az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a békefenntartók ellenőrzése alatt álló fegyverek és katonai felszerelések átadását.

Orosz Hírek

Ez is érdekelheti:  Bayer Zsolt "ócska, aljas, undorító, szar alaknak” nevezte Magyar Pétert

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük